zaterdag 25 april 2020

Benoeming Saakasjvili tot vicepremier uitgesteld, mogelijk tot Sint Juttemis

Micheil Saakasjvili in een Amsterdamse tram, met het
bewijs van zijn voorlopige verblijfsvergunning.
De benoeming van Micheil Saakasjvili als vicepremier voor Hervormingen staat flink onder druk. Duitsland heeft uit protest z'n ambassadeur al teruggetrokken, Georgië dreigt hetzelfde te doen. Het parlement moet er over beslissen, maar aarzelt kennelijk. Het besluit had gisteren moeten vallen, maar het enige wat er uit het parlement valt te melden is dat fractievoorzitter David Arachamia van Dienaar van het Volk flink uithaalde naar Georgië.

Saakasjvili wacht niet lijdzaam af, want hij zoekt via zijn Facebookpagina geregeld de aandacht van de media. Gisteren liet hij weten dat president Volodimir Zelenski hem heeft gevraagd om de moeizame onderhandelingen met het Internationaal Monetair Fonds (IMF) te leiden. En vanochtend sprak hij de verwachting uit dat het parlement komende donderdag alsnog zijn benoeming tot vicepremier zal steunen.

Het is nog maar de vraag of het zover zal komen. De voormalige Georgische president stond bekend als de man die zijn land in korte tijd wist te hervormen. Intussen willen ze hem in zijn moederland graag terugzien, maar dan wel voor lange tijd achter de tralies vanwege machtsmisbruik. Hij wordt beschuldigd van machtsmisbruik, het gebruiken van geweld tegen demonstranten. Saakasjvili beschouwt deze aantijgingen als politiek gemotiveerd.

Als gouverneur van Odesa slaagde hij er niet in om de corruptie in de havenstad te beteugelen. In plaats daarvan beschuldigde hij toenmalig president Petro Porosjenko van tegenwerking. Dat leidde tot uitzetting uit Oekraïne. Saakasjvili keerde terug toen de huidige president werd gekozen, ongetwijfeld in de hoop op een mooie positie. Nadat Saakasjvili in conflict raakte met Porosjenko richtte hij de Beweging van de Nieuwe Krachten op, waarmee hij grote plannen had. Het bleek een zeepbel.

In de komende dagen moet blijken in hoeverre de druk van Georgië en Duitsland doorwerkt in de Oekraïense politiek. Durft president Zelenski het aan om een voor zijn land zo belangrijke partner als Duitsland te negeren? Is er druk van meer landen? Klopt het dat Saakasjvili met het IMF moet onderhandelen en wat vinden ze daar van bij het IMF? Hoe reageert Zelenski's partij Dienaar van het Volk? Saillant detail: fractievoorzitter Arachamia heeft net als Saakasjvili Georgische roots.

Saakasjvili heeft de Oekraïense nationaliteit terug die Porosjenko hem eerder had verleend én afgenomen. Nadat hij in de zomer van 2017 het land werd uitgezet, kreeg hij van Nederland een tijdelijke verblijfsvergunning vanwege zijn huwelijk met de Zeeuwse Sandra Roelofs. Inmiddels woont hij alweer bijna een jaar in Oekraïne, terwijl Roelofs met hun jongste zoon nota bene in Georgië woont.

Bronnen: 112.ua, Unian, Facebook

Geen opmerkingen: