zaterdag 11 april 2020

Meerdere brandhaarden nabij kerncentrale Tsjernobil

De rookpluimen zijn goed te zien op deze satellietfoto
van de NASA.
Het noorden van Oekraïne heeft te maken met een flink aantal natuurbranden in en bij het 'verboden gebied' in een straal van 30 kilometer rond de in 1986 verwoeste kerncentrale van Tsjernobil. Honderden brandweerlieden en acht blusvliegtuigen en helikopters van het ministerie van Noodsituaties zijn al een week lang bezig het vuur te bestrijden.

Afgelopen woensdag trok de rook richting de hoofdstad Kyiv die zo'n 100 kilometer zuidelijk ligt. Daar is tot op heden geen sprake van een verhoogde concentratie radioactieve straling, volgens de autoriteiten. Ook in Wit-Rusland zou niet meer straling zijn gemeten dan normaal. Donderdag werden de inwoners van het dorp Poliske geëvacueerd omdat het vuur te dichtbij kwam.

Er woeden geregeld natuurbranden in het 'verboden gebied', maar het aantal neemt toe naarmate de natuur zich herstelt van de kernramp van bijna 34 jaar geleden. Onderzoek heeft uitgewezen dat de kans op het verspreiden van radioactieve straling over grote afstanden groot is door de hitte die bij een brand ontstaat. De politie pakte deze week een 27-jarige man op die verantwoordelijk wordt gehouden voor tenminste één brand.

Bron: Unian

Geen opmerkingen: