woensdag 22 april 2020

Zelenski vraagt Saakasjvili om vicepremier te worden

Micheil Saakasjvili toont de tijdelijke verblijfsvergunning
die hij in Nederland kreeg.
Micheil Saakasjvili is door president Volodimir Zelenski gevraagd om minister en vicepremier voor Hervorming te worden. De nieuwssite Oekrajinska Pravda meldt dit op basis van informatie uit de parlementsfractie van Zelenski's partij Dienaar van het Volk. Volgens de nieuwssite LB.ua wordt dit nieuws bevestigd vanuit regeringskringen. Het parlement zou de benoeming van de voormalige Georgische president vrijdag moeten goedkeuren.

Ook Saakasjvili zelf bevestigt dat hij gevraagd is. ''Het is een grote eer voor mij om zo'n verzoek van president Zelenski te ontvangen. Ik heb ook een informatief en goed gesprek gehad met premier Shmihal'', meldt hij op zijn Facbookpagina.

Als hij daadwerkelijk wordt benoemd tot vicepremier, dan is dat een volledig eerherstel voor Saakasjvili.. Hij werd in mei 2015 door toenmalig president Petro Porosjenko naar Oekraïne gehaald om gouverneur van de provincie Odesa te worden. De twee kregen ruzie toen Saakasjvili Porosjenko van corruptie beschuldigde. Porosjenko ontsloeg hem, ontnam hem zijn Oekraïense staatsburgerschap en zette hem het land uit. Saakasjvili keerde in mei vorig jaar terug in Oekraïne, nog voordat Porosjenko de strijd om het presidentschap verloor van Zelenski.

Bron: Unian

Geen opmerkingen: