zondag 5 april 2020

PrivatBank eist weggesluisde 5,1 miljard euro terug van Kolomosjki en Boholjoebov

Ihor Kolomojski. Foto: vrije bron.
De PrivatBank eist 5,1 miljard euro terug van de voormalige eigenaren Ihor Kolomojski en Hennadiej Boholjoebov. Het gaat om het bedrag dat dit tweetal weggesluisd zou hebben, waardoor de bank in december 2018 dreigde om te vallen. De PrivatBank werd genationaliseerd. Sindsdien proberen Kolomojski en Boholjoebov de bank via allerlei gerechtelijke procedures weer in handen te krijgen.

Het parlement maakte daar begin vorige week een einde aan door een wet aan te nemen die het teruggeven te verbieden van een eenmaal genationaliseerde bank aan de voormalige eigenaren. De wet is in algemene termen gesteld, maar duidelijk bedoeld om Kolomojski en Boholjoebove buitenspel te zetten. Dat was ook een voorwaarde van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) voor een volgende miljardenlening.

De directie van de PrivatBank heeft een rechtszaak tegen het tweetal aangespannen op Cyprus vanwege twee van hun bedrijven die statutair op dit eiland gevestigd zijn. Het gaat om PrimeCap en Duxton Holdings Limited. Dit laatte bedrijf ontving 2,17 miljard euro in een aantal maandelijkse termijnen. PrimeCap kreeg van 2014 tot 2016 fictieve leningen toebedeeld.

Met de nieuwe rechtszaak op Cyprus en een nog altijd lopende rechtszaken in Engeland, de Verenigde Staten en Israël wil de PrivatBank in totaal zo'n 10 miljard euro van Kolomojski en Boholjoebov. Behalve dit tweetal is de rechtszaak op Cyprus ook gericht tegen de voormalige vicevoorzitter van de raad van bestuur, Timoer Novikov, en tegen PrimeCap en Duxton Holdings Limited.

Bron: Unian

Geen opmerkingen: