vrijdag 10 april 2020

Economie krimpt 3,9 procent door de coronacrisis

De Oekraïense economie krijgt een flinke klap van de coronacrisis, zoveel is al wel duidelijk. De Nationale Bank gaat nu uit van een krimp met 3,9 procent en een inflatie van 8,7 procent. Dit op voorwaarde dat Oekraïne zo'n 5 miljard euro noodsteun van het Internationaal Monetair Fonds los weet te krijgen.

Lukt dat niet, dan is de situatie volgens de Nationale Bank ronduit desastreus, te vergelijken met de klap die de Oekraïense economie in 2009 kreeg te verwerken. ''Dan staat ons een ruige tijd te wachten'', valt te lezen in een verklaring die de Nationale Bank vanochtend uitgaf naar aanleiding van een videoconferentie met leden van de Amerikaanse Kamer van Koophandel in Oekraïne.

Dankzij de hervormingen van de afgelopen jaren is er meer balans in de economie gekomen, waardoor die een crisis aan kan, zij het met de steun van het IMF. Oekraïne is minder afhankelijk van de inkomsten uit toerisme dan veel andere landen en er zijn ook minder conjunctuurgevoelige productieketens. Door de crisis zijn de energieprijzen al lager, wat in het voordeel van Oekraïne werkt. De voedselprijzen, van belang voor de Oekraïense export, zullen maar beperkt dalen.

In 2018 was er 3,4 procent economische groei, vorig jaar was dat 3,2 procent. Dit jaar werd optimistisch begonnen met een groeiverwachting van 4 tot zelfs 6 procent, maar nu gaat de Nationale Bank uit van een krimp met 3,9 procent (met steun van het IMF). De Wereldbank heeft de prognose voor Oekraïne bijgesteld naar 3,5 procent krimp. Aan een verwachting zonder die noodsteun waagt niemand zich vooralsnog.

Bron: Unian

Geen opmerkingen: