donderdag 30 april 2020

Europese landen willen hun Oekraïners snel terug

Er is een eigenaardige situatie ontstaan rond de Oekraïense arbeidsmigranten die vanwege het coronavirus massaal naar huis terugkeerden. Polen, maar ook andere Europese landen willen ze graag terug, terwijl de Oekraïense regering ze juist in het land wil houden. De uitstroom van landgenoten, soms honderden per dag, is de regering een doorn in het oog. Het eigen arbeidspotentieel wordt alsmaar kleiner.

Finland wil 14.000 seizoensarbeiders voor de landbouw. Polen mist zo'n 150.000 Oekraïense arbeidsmigranten. Polen wil om te beginnen 200 arbeidskrachten voor fabrieken in de stad Wroclaw met een chartervlucht uit Oekraïne halen, terwijl de Poolse boeren zitten te springen om werkvolk. Duitse boeren hebben al arbeidskrachten uit Roemenië gehaald. ''Chartervluchten zijn niet goedkoop, maar een oogst die niet van het land komt is duurder. We verwachten dat de Oekraïners in de rij staan om naar ons toe te komen'', laat een Poolse econoom weten.

Volgens de Poolse minister Jan Krzysztof van Landbouw is het kabinet zelfs bereid om af te zien van de veertien dagen in quarantaine vanwege het coronavirus. De arbeidsmigranten kunnen overigens wel per auto naar Polen reizen. Ze worden dan aan de grens opgewacht door hun werkgever. De arbeidsmigranten die in Polen zijn gebleven hoeven niet te vrezen dat hun werkvisum intussen verloopt en dat ze illegaal aan de slag zijn, hun visum blijft geldig tot een maand na het aflopen van de quarantainemaatregelen.

Er is momenteel geen luchtverkeer mogelijk van en naar Oekraïne, enkel goederentransport en charters om in het buitenland gestrande Oekraïners terug te halen. Toch probeerde de vliegmaatschappij UIA gisteren met een chartervlucht arbeidsmigranten naar Groot-Brittannië te brengen, waar ze langlopende contracten hebben. De vlucht werd op het laatste moment afgeblazen.

Bron: 112.ua

Geen opmerkingen: