donderdag 2 april 2020

Bijna 200.000 Oekraïners thuis verwacht voor Pasen

Met twintig doden als gevolg van het coronavirus zit Oekraïne nog altijd op de helft van het gemiddelde aantal slachtoffers elders in Europa. Volgens Viktor Liashko, onderminister van Volksgezondheid, gaat het bij 804 bevestigde bemettingen om 2,5 procent dodelijke slachtofers, terwijl Europa een gemiddelde van 5 procent kent. Er zijn ook uitschieters naar boven. Spanje zit op 9 procent, Italië zelfs 11 procent. De helft van alle met het coronavirus besmette mensen blijft overigens thuis, de andere helft wordt opgenomen in een ziekenhuis.

Bijna 6.500 Oekraïners zijn gisteren vanuit het buitenland teruggekeerd naar eigen land. Het ministerie van Buitenlandse Zaken meldt dat 17.000 Oekraïners al via ambassades en consulaten te kennen hebben gegeven dat ze terug willen. De verwachting is dat voor het orthodoxe Pasen (19 en 20 april) nog bijna 200.000 Oekraïners naar huis willen gaan. Gisteren vertrokken ook 4.300 personen uit Oekraïne, onder hen 1.700 buitenlanders.

Er zijn ook nog altijd mensen die proberen om bij terugkomst in hun land onder de verplichte quarantaine uit proberen te komen. Onderminister Anton Herahtsjenko van Binnenlandse Zaken meldt dat er 130 boetes van 17.000 hrivna (566 euro) zijn uitgedeeld. Er wordt steekproefgewijs gecontroleerd of terugkeerders inderdaad twee weken in quarantaine zijn gegaan. ''We bellen en als er niemand opneemt, dan gaan we ter plekke kijken. Treffen we niemand aan, dan wordt er een boete uitgedeeld.''

Vijftig Oekraïners die dinsdag terugkwamen van een vakantie op Bali of in Qatar werden ondergebracht in het hotel Kozatski in Kyiv, waar ze hun twee weken quarantaine door zouden moeten brengen. Ze werden vanaf het vliegveld in drie bussen naar het hotel gebracht. Dat bleek achteraf weinig zinvol, want alle vijftig verlieten na verloop van tijd het hotel.

Bron: 112.ua

Geen opmerkingen: