vrijdag 3 april 2020

Aantallen doden, besmettingen corona lopen op

Het aantal bevestigde besmettingen met het coronavirus nadert de duizend. Halverwege de ochtend waren het er al 942, een toename van 138 in een etmaal. Er zijn 23 sterfgevallen gemeld. Volgens het ministerie van Volksgezondheid zijn inmiddels 19 patiënten genezen verklaard. Kyiv is zwaar getroffen door het coronavirus. Er stierven gisteren twee inwoonsters van de hoofdstad, respectievelijk 56 en 96 jaar oud. Er zijn 189 inwoners besmet met het virus, voor zover er getest is uiteraard.

Onderminister Viktor Liashko zei vanmorgen op zijn dagelijkse persconferentie dat de grote golf van coronabesmettingen nog moet komen. ''Daarom is het goed dat we extra maatregelen hebben getroffen om de verspreiding van het virus af te remmen.'' Die maatregelen gaan komende maandag in en betreffen onder meer het verplicht dragen van mondkapjes bij het betreden van openbare gebouwen.

Patiënten die in een ziekenhuis worden opgenomen met complicaties als gevolg van het coronavirus krijgen soms een rekening gepresenteerd van duizenden euro's. Dit is in tegenspraak met de belofte die de inmiddels vertrokken minister van Volksgezondheid Zorjana Skaletsa eind februari nog beloofde.

Patiënten worden alleen verpleegd in staatsziekenhuizen, niet in private klinieken. Zij verblijven er gemiddeld 21 dagen en dat brengt zo'n 1.000 euro aan kosten met zich mee. Krijgt iemand een zware longontsteking als complicatie bij het virus, dan kost de behandeling minimaal driemaal zo veel.

Bronnen: Unian, 112.ua

Geen opmerkingen: