maandag 13 april 2020

Landhervormingswet is nu definitief goedgekeurd

Het parlement heeft vanmiddag dertien amendementen op de Landhervormingswet van tafel geveegd. De wet betreft het vrijgeven van de verkoop van landbouwgrond. Op dinsdag 31 maart nam het parlement de wet in eerste lezing aan, na stevig aandringen van president Volodimir Zelenski. Diverse oppositiepartijen dienden evenwel amendementen in, waardoor een tweede lezing van het wetsvoorstel nodig was. Parlementsvoorzitter Dmitro Razoemkov (Dienaar van het Volk) heeft de nieuwe wet vanmiddag nog ondertekend en die naar president Zelenski gestuurd voor ondertekening.

Het aannemen van de wet is van groot belang voor Oekraïne, aangezien het Internationaal Monetair Fonds (IMF) alleen snel noodhulp vanwege de coronacrisis wil geven als de Landhervormingswet en de zogenoemde anti-Kolomojski wet worden aangenomen.

De laatste wet is bedoeld om te voorkomen dat de oligarch Ihor Kolomojski en een zakenpartner de in december 2018 genationaliseerde PrivatBank weer in handen krijgen. Dit wetsvoorstel is ook in eerste lezing goedgekeurd door het parlement, maar inmiddels zijn er meer dan 16.000 amendementen ingediend. Het gaat nog een hele klus worden om al die amendementen van tafel te krijgen.

Bron: 112.ua

Geen opmerkingen: