zaterdag 11 april 2020

Oekraïne maakt bijna miljoen mondkampjes per dag

President Zelenski (uiterst links) op werkbezoek in een militair
hospitaal in de provincie Donetsk. Foto: president.gov.ua.
In Oekraïne worden momenteel dagelijks bijna een miljoen mondkapjes vervaardigd. Ook zijn vierduizend stuks beschermende kleding deze week geproduceerd en afgeleverd in ziekenhuizen. ''We voeren onze eigen productie flink op'', aldus president Volodimir Zelenski. Met nieuwe machines die deze week per vliegtuig vanuit China zijn gearriveerd kunnen de komende weken nog veel meer mondkapjes worden geproduceerd. Dat is wel nodig ook. Niet alleen voor de ziekenhuizen, maar ook voor algemeen gebruik. De Oekraïners zijn dezer dagen namelijk verplicht om een mondkapje te dragen als ze zich op openbare plekken en in openbare gelegenheden begeven.

Er is nu ook een Anti-coronafonds opgezet door de regering. Daarin zit inmiddels 66 miljard hrivna (2,14 miljard euro) die besteed gaat worden aan de lonen voor medisch personeel, de aanschaf van medische materialen en steun aan de mensen die door de quarantainemaatregelen zonder werk zijn komen te zitten. Het parlement moet overigens nog wel een besluit nemen over de besteding dit geld. Er is maandag een ingelaste parlementsvergadering.

President Zelenski heeft zelf besloten dat overheidspersoneel vanaf 1 april maximaal 47.000 hrivna (1.575 euro) per maand mag verdienen, ongeacht hun rang en positie. ''Dit geldt voor iedereen: rechters, parlementsleden, openbare aanklagers, het personeel van de Nationale Bank, de Centrale Kiesraad, en vele anderen in overheidsdienst'', aldus de president. Ook leden van de raad van bestuur van alle staatsbedrijven vallen er onder. ''Miljoenen aan salarissen en bonussen opstrijken is iets van het verleden. Dit is een belangrijk besluit, waaruit moet blijken dat het ons als regering ernst is met het hervormen van ons land.

Bron: Unian

Geen opmerkingen: