vrijdag 10 april 2020

143.200 Oekraïense arbeidsmigranten weg uit Polen

Sinds half maart hebben 143.200 Oekraïense arbeidsmigranten Polen verlaten vanwege het coronavirus. Een kwart van hen kwam in de afgelopen tien dagen naar huis terug. In totaal zijn 650.000 Oekraïners vanuit het buitenland teruggekeerd, waaronder 185.000 met speciale vluchten in opdracht van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Het Poolse parlement heeft op 28 maart een anti-crisis actieprogramma aangenomen met een totale waarde van 45 miljard euro om de economie van het land te steunen. Daarbij is ook vastgesteld dat de werkvisa en vestigingsvergunningen van arbeidsmigranten uit onder meer Oekraïne geldig blijven zo lang de epidemie duurt en ook nog tenminste 30 dagen daarna.

Het aantal Oekraïense arbeidsmigranten in Polen is sinds 2014 vervijfvoudigd naar 1,5 miljoen. Dat is een schatting, want slechts 483.000 Oekraïners blijken officieel in dienst te zijn. Ze vervullen een belangrijke functie op de arbeidsmarkt, aangezien de Polen massaal richting onder meer Nederland en Duitsland zijn getrokken vanwege het hogere loon dat ze daar kunnen krijgen.

Ook voor Oekraïne zijn de arbeidsmigranten belangrijk. Volgens de Nationale Bank maakten ze vorig jaar bijna 11 miljard euro over naar Oekraïne. Daarvan kwam een derde deel uit Polen.

Bron: Unian

Geen opmerkingen: