zaterdag 25 april 2020

Kabinet heeft vijfstappenplan voor het coronavirus

Als de situatie rond de verspreiding van het coronavirus zich positief ontwikkelt, dan treedt vanaf maandag 11 mei een vijfstappenplan in werking. ''Elke stap kent duidelijke criteria, afhankelijk van hoe het virus zich verspreidt.'', aldus premier Denis Shmihal. Hij gaf eerder al aan dat Oekraïne het zich niet kan veroorloven om het land maandenlang 'op slot' te zetten.

Als het aantal bevestigde besmettingen in een periode van tien dagen onder de 5 procent blijft, dan gaan parken en openbare tuinen weer open. Dat geldt ook voor kapsalons, terwijl sportteams weermogen gaan trainen. Verder gaan winkels in de nonfood weer open, koffietentjes (afhaal), autowasstraten, fietsenwinkels en -verhuurders. Notarissen en advocaten kunnen dan ook weer aan de slag.

De tweede stap kan gezet worden als de aantallen besmettingen omlaag gaan in een periode van tien dagen. De scholen gaan weer open voor examenkandidaten en er kunnen straks examens worden afgenomen. Verder openen dan afhaalrestaurants, openlichtbioscopen, sportscholen (beperkt, zonder zwembad), hotels, persoonlijke dienstverlening. Sportcompetities mogen hervat worden, met maximaal 50 toeschouwers.

De derde stap wordt gezet als het aantal herstelde patiënten minstens het dubbele is van het aantal nieuwe ziektegevallen gedurende tien dagen en er maximaal een op de tien patienten in de ziekenhuizen het coronavirus heeft. Sportvelden en speelplaatsen gaan weer open, individueel onderwijs wordt toegestaan, de metro rijdt weer voor bepaalde beroepsgroepen, theaters en bioscopen gaan open, evenals hostels, gezondheidscentra en cateringbedrijven. Openbaar vervoer tussen de steden in de eigen provincie, winkelcentra (met uitzondering van entertainment en speelplaatsen).

Stap vier gaat in als er per provincie niet meer dan vijf niet met elkaar verbonden besmettingen zijn gedurende tien dagen. Al het stadsvervoer, inclusief de metro, is weer open voor iedereen, winkelcentra en entertainment. Ook de niet urgente medische zorg, ook van tandartsen, mag weer beginnen.

De vijfde en laatste stap treedt in werking als het coronavirus zich niet verder lijkt te verspreiden. Alle quarantainemaatregelen gaan van tafel. Uitzondering vormen maatregelen die lokaal zijn genomen, want daarover beslist het gemeentebestuur.

Bronnen: Interfax, Unian

Geen opmerkingen: