donderdag 16 april 2020

Spoedwetje maakt korte metten met massa's amendementen in het parlement

Het parlement heeft vanmiddag een spoedwetje aangenomen waarin is vastgelegd dat amendementen op een wetsvoorstel gebundeld kunnen worden om een snellere afhandeling te verkrijgen. Die bundeling is toegestaan als het om meer dan 500 amendementen gaat. Het spoedwetje is bedoeld om vertraging te voorkomen bij de tweede lezing van de 'anti-Kolomojski wet', officieel de Bankwet. Dit wetsvoorstel is bedoeld om te voorkomen dat de oligarch Ihor Kolomojski de in december 2018 genationaliseerde PrivatBank weer kan opeisen. Dat kan tot het bankroet van de Oekraïense overheid leiden.

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) wil bijna 5 miljard noodsteun geven om de coronacrisis te bezweren, maar eist daarvoor in ruil dat de verkoop van landbouwgrond wordt vrijgegeven (is inmiddels gebeurd) en dat de 'anti-Kolomojski wet' door het parlement wordt aangenomen.

Op het 'anti-Kolomojski' wetsvoorstel zijn meer dan 16.000 amendementen ingediend, de meeste door parlementsleden die banden hebben met de omstreden oligarch. Op de Landhervormingswet waren overigens 4.018 amendementen ingediend. Het kostte het parlement maar liefst 52 dagen om die allemaal af te handelen. ''Als we hier geen paal en perk aan stellen, dan kan de behandeling van de Bankwet tot in de herfst voortduren'', zei parlementsvoorzitter Dmitro Razoemkov er vanmiddag over.

Met het spoedwetje kan het allemaal een stuk sneller. Elke fractie mag vijf amendementen aanvoeren en verdedigen, de overige amendementen worden gebundeld en er wordt in een keer over gestemd.

Bron: Kyiv Post

Geen opmerkingen: