zondag 12 april 2020

Kerkleider moet z'n ongelijk bekennen over corona

Metropoliet Pavel van het Moskouse patriarchaat heeft zijn spijt betuigd over de manier waarop hij aanvankelijk heeft gereageerd op het coronavirus. Het door hem geleide klooster Kyiv-Petsjersk Lavra, ook wel bekend als het Holenklooster, is een belangrijke besmettingsbron van het virus gebleken. Het klooster telt 26 coronapatiënten, maar ook veel gelovigen zijn met het coronavirus besmet geraakt.

De metropoliet zei vorige maand dat de pandemie het gevolg is van de zondige mens. Het coronavirus zou volgens hem bestreden kunnen worden met omhelzingen, gebeden en vasten. En: ''Het is beter om de bijbel te lezen dan op internet te kijken.'' Inmiddels moet hij toegeven dat hij de situatie heeft onderschat. ''Ik dacht inderdaad dat het niet zo'n groot probleem was, ik keek er toen heel anders tegenaan'', aldus de priester. Toch blijft hij er bij dat de zondige mens schuld heeft. ''Het een hoeft het ander niet uit te sluiten.''

Wel staat de metropoliet nu volledig achter de quarantainemaatregelen van de overheid. De kerkelijke vieringen zijn online te volgen, de gebouwen worden geregeld ontsmet en het Moskouse patriarchaat heeft aangeboden om coronapatiënten te huisvesten in de kloosters die de kerk beheert.

Bron: Unian

Geen opmerkingen: