maandag 11 november 2019

Zelenski wil referendum over vraag of ook buitenlanders landbouwgrond mogen kopen

Alleen Oekraïners mogen in eerste instantie landbouwgrond kopen als de verkoop daarvan wordt vrijgegeven door het parlement. In een poging om de tegenstanders van het opheffen van het zogenoemde moratorium te overtuigen, zegt president Volodimir Zelenski vandaag in een videoboodschap dat de Oekraïense bevolking zich in een referendum mag uitspreken over de vraag of ook buitenlanders dan wel buitenlandse holdings landbouwgrond moeten kunnen kopen.

De mogelijkheid om een referendum te houden staat niet in het wetsvoorstel zoals dat nu bij het parlement ligt, maar volgens president Zelenski wordt na de eerste lezing (stemming) in het parlement een amendement van die strekking ingediend door zijn partij.

Bij de tweede stemming wordt dit voorstel ongetwijfeld aangenomen, want Zelenski's partij Dienaar van het Volk heeft de absolute meerderheid in het parlement. De wet moet uiterlijk in december worden aangenomen, waarna de verkoop van landbouwgrond in de loop van volgend jaar wordt vrijgegeven.

Intussen is er veel verzet tegen het wetsvoorstel. Honderden boeren houden vandaag protestacties waarbij ze de belangrijkste snelwegen van het land hebben geblokkeerd. De acties zijn in dertien provincies: Vinnitsja, Tsjerkasi, Tsjernihiv, Ternopil, Kirovohrad, Mikolajiv, Chmelnitski, Zjitomir, Odesa, Poldava, Volin, Rivne en Lviv.

Bron: 112.ua

Geen opmerkingen: