donderdag 14 november 2019

Oekraïne trekt mogelijk handen af van Minsk-akkoorden als overleg Normandische Vier faalt

Als het komende overleg van de Normandische Vier niet tot resultaten leidt, dan besluit Oekraïne mogelijk om de Minsk-akkoorden en het overleg in de Wit-Russische hoofdstad voor gezien te houden. Minister Vadim Pristajko van Buitenlandse Zaken zegt in een interview met de Oekraïense service van de BBC dat president Volodimir Zelenski duidelijke taal verwacht van zijn Russische ambtgenoot Vladimir Poetin.

Pristajko legt in het interview uit dat er op voorhand al rekening mee wordt gehouden dat het overleg van de leiders van Oekraïne, Rusland, Duitsland en Frankrijk over Oost-Oekraïne niet tot een doorbraak leidt. Er ligt zelfs al een concept-verklaring klaar die de vier leiders na een mislukt overleg naar buiten zullen brengen.

Voor Oekraïne geldt volgens Pristajko vervolgens dat allerlei stappen zijn te overwegen, tot het opzeggen van de Minsk-akkoorden aan toe. Uit zowel president Zelenski's partij Dienaar van het Volk als bij oppositiepartij Holos is in de afgelopen dagen al vernoemen dat er draagvlak voor is om de Minsk-akkoorden te laten voor wat het is omdat Oekraïne er niets meer bij te winnen heeft.

Er zou al een datum zijn voor het komende overleg van de Normandische Vier in Parijs. Oekraïne, Duitsland en Frankrijk zijn het er al over eens, maar het wachten is op een reactie vanuit Moskou. In de media werden al twee data genoemd: zondag 24 of dinsdag 26 november.

Bron: Unian

Geen opmerkingen: