maandag 18 november 2019

Pristajko: 'We hebben plan-B, plan-C en meer opties'

Minister Vadim Pristajko.
Minister Vadim Pristajko van Buitenlandse Zaken ziet het stationeren van een vredeskorps onder VN-vlag als een alternatief voor de Minsk-akkoorden. Hij ziet het als een 'plan B' voor het geval er op korte termijn geen oplossing komt voor het oorlogsconflict in de Donbas. Pristajko spreekt in een interview met het nieuwsagentschap RBC-Ukraine zelfs al van een 'plan C' waarvan hij de details niet prijs wil geven. ''En we hebben nog enkele opties'', aldus de minister.

Dat Oekraïne afstand neemt van de Minsk-akkoorden lijkt een kwestie van tijd. Oppositiepartij Stem kwam als eerste met het voorstel om de akkoorden van september 2014 en februari 2015 te laten voor wat het is, omdat niemand er wat mee opschiet. Daarna gaf ook regeringspartij Dienaar van het Volk te kennen dat de Minsk-akkoorden niet de oplossing blijken te zijn.

Minister Pristajko houdt zich nog wat op de vlakte. ''Of we onze handen er van aftrekken? Ik heb me niet 'anti-Minsk' uitgelaten. In tegendeel, er is in Minsk langdurig gesproken over eventuele aanpassingen die het stationeren van een vredeskorps mogelijk zouden maken.'' Toch liet Pristajko eerder weten dat Oekraïne zich mogelijk terugtrekt van het overleg in de Wit-Russische hoofdstad als het komende overleg van de Normandische Vier niet tot resultaat leidt.

De kans is klein dat er een vredeskorps onder de vlag van de Verenigde Naties komt. Oekraïne wil de blauwhelmen niet alleen langs de frontlijn hebben, maar ook langs de grens met Rusland in de nu bezette gebieden. Rusland wil ze alleen langs de frontlijn. De Veiligheidsraad heeft het laatste woord en daar heeft Rusland gebruik gemaakt van het vetorecht.

OVSE-ambassadeur Martin Sajdik bij de onderhandelingen in Minsk vindt een vredeskorps daarom op dit moment niet realistisch. In een interview met de internetzender TV Ukrlife noemt hij een gezamenlijk optreden van de VN en de OVSE als alternatief, aangezien de OVSE al ruim vijf jaar waarnemers in het oorlogsgebied heeft.

Bron: Unian

Geen opmerkingen: