dinsdag 5 november 2019

Russische Federatieraad: 'Marineschepen alleen terug als Oekraïne provocatie toegeeft'

De Russische Federatieraad vindt dat de drie Oekraïense marineschepen pas teruggegeven kunnen worden als Oekraïne toegeeft dat het voornemen om via de Straat van Kertsj naar de havenstad Berdjansk te varen een provocatie was. Volgens Sergej Tsekov, lid van de Federatieraad, zijn de drie marineschepen niet interessant genoeg voor de Russische marine en kost het eigenlijk te veel geld om ze nutteloos langs de kade te laten liggen.

Bijna een jaar geleden werd besloten om de drie schepen naar Berdjansk te brengen, omdat de marine een nieuwe haven wil aan de Zee van Azov. Om daar te komen moesten de marineschepen door de Straat van Kertsj die officieel tot de territoriale wateren van zowel Oekraïne als Rusland behoort, maar inmiddels door Rusland als eigen water wordt beschouwd.

De marineschepen werden beschoten, geënterd en opgebracht naar de haven van de stad Kertsj. De opvarenden werden gevangen genomen, maar kwamen onlangs vrij bij een gevangenenruil. Het Oekraïense ministerie van Buitenlandse Zaken eist nu ook de schepen terug, zoals het Internationale Zeerechttribunaal in Hamburg eerder al bepaalde. De drie marineschepen moeten voor het einde van het jaar worden teruggegeven.

Bron: 112.ua

Geen opmerkingen: