donderdag 14 november 2019

'Rusland wilde Venezuela ruilen voor Oekraïne'

Rusland heeft de Verenigde Staten gepolst of Oekraïne te ruilen viel voor Venezuela toen daar de protesten tegen president Nicolás Madura uitbraken. Dat ging via informele kanalen, aldus Fiona Hill, buitenlandadviseur van de Amerikaanse president Donald Trump. Hill legde een getuigenis af vanwege de afzettingsprocedure tegen Trump en roerde daarbij het Russische voorstel aan.

Volgens Hill waren er ''zeer sterke signalen'' dat Rusland geen Amerikaanse bemoeienis met Venezuela wenste, zeker geen militair ingrijpen in wat wordt gezien als de 'achtertuin' van de Verenigde Staten. Zet daar tegenover dat Rusland vindt dat de Verenigde Staten niets te zoeken hebben in Oekraïne, de Russische 'achtertuin'.

De Russische media kregen het verhaal ook mee. ''En toen kreeg ik het verzoek om naar Rusland te gaan om ze daar duidelijk te maken dat geen sprake kon zijn van een ruil. Ik kreeg een speciale opdracht mee van de Nationale Veiligheidsraad en het ministerie van Buitenlandse Zaken om de Russen buiten de deur te houden'', aldus Hill.

Bron: Unian

Geen opmerkingen: