vrijdag 8 november 2019

Bundestag dwarsboomt regeringsplan Nord Stream 2

Het traject van de Nord Stream 2.
Een poging om onder de strenge Europese wetgeving uit te komen die de aanleg en exploitatie van de Nord Stream 2 dwars zit, heeft gisteren schipbreuk geleden in de Bundestag, het Duitse parlement. Slechts 133 parlementsleden waren voor het voorstel van de bondsregering, terwijl er 355 stemmen nodig waren. De bondsregering wil gebruik maken van een uitzonderingsregeling voor de pijplijn die Russisch aardgas via de Baltische Zee direct naar Noord-Duitsland moet transporteren. De Nord Stream 2 moet er komen, koste wat kost.

Er is wel een uitzonderingsregeling, maar die is bedoeld voor pijpleidingen van buiten de Europese Unie die over grondgebied van één of meer lidstaten gaan en die voor 23 september van dit jaar gereed waren. De Nord Stream 2 is echter nog steeds in aanleg en het is nog maar de vraag of het project af is voor het einde van het jaar zoals aanvankelijk was gepland.

Hoewel Denemarken onlangs na eerdere weigeringen toch overstag is gegaan en de Nord Stream 2 via de territoriale wateren van dit land toestaat, is het verzet bij met name Oekraïne en de Baltische Staten nog altijd groot. Oekraïne verwacht 2,5 miljard euro aan inkomsten kwijt te raken als er minder Russisch aardgas via dit land naar Europa gaat.

De Amerikaanse president Donald Trump wil sancties tegeninitiatiefnemer Gazprom en de overige aandeelhouders Uniper, Wintershall, Shell, OMV en Engie. Ook de bedrijven die bij de aanleg zijn betrokken, zouden met sancties geconfronteerd moeten worden.

Bronnen: Unian, Deutsche Welle

Geen opmerkingen: