woensdag 13 november 2019

Landbouwgrond vandaag op agenda parlement

Het parlement behandelt vandaag elf wetsvoorstellen die het vrijgeven van de verkoop van landbouwgrond beogen. Een twaalfde wetsvoorstel betreft de verkoop van agrarische grond aan buitenlanders. Het gaat dan om percelen die niet in de directe omgeving van bewoond gebied liggen. Het is de bedoeling dat vandaag de eerste lezing (stemming) is over het opheffen van het zogenoemde moratorium dat in 2001 werd ingesteld.

President Volodimir Zelenski heeft al aangegeven dat hij een nationaal referendum wil over de vraag of buitenlanders of buitenlandse bedrijven landbouwgrond mogen kopen. Een wetsvoorstel van die strekking ligt vandaag niet voor, het referendum moet als amendement door Zelenski's partij Dienaar van het Volk worden ingebracht voor de tweede lezing. Het vrijgeven van de landbouwgrond is omstreden. Maandag protesteerden boeren door de belangrijkste snelwegen van het land tijdelijk te blokkeren, gisteren was er een demonstratie bij het parlementsgebouw. Peilingen wijzen uit dat de helft van de bevolking tegen is.

Het parlement buigt zich vandaag ook over een wetsvoorstel om de inwoners van de door de separatisten bezette gebieden gratis juridische hulp en over de samenstelling van de tijdelijke parlementscommissie die de activiteiten gaat bestuderen van tv-zenders als 112 en NewsOne. Het gaat om tv-zenders die er van verdacht worden dat ze onder pro-Russische invloed staan, in het bijzonder van de oligarch Viktor Medvedtsjoek, huisvriend van de Russische president Vladimir Poetin.

Bron: 112.ua

Geen opmerkingen: