dinsdag 12 november 2019

'Geen grondwetswijziging voor autonomie Donbas'

Minister Vadim Pristajko.
Er is geen sprake van dat Oekraïne de grondwet moet aanpassen om de door Rusland aangestuurde separatisten in de Donbas autonomie te bieden. Maar wel moet volgens minister Vadim Pristajko van Buitenlandse Zaken de al eerder door het parlement aangenomen wet voor de Donbas worden herzien. Deze wet geldt tot de jaarwisseling en moet dus op z'n minst verlengd worden.

''Er is geen sprake van dat een grondwetsherziening als voorwaarde is geaccepteerd voor het houden van een ontmoeting van de Normandische Vier'', verklaarde de minister gisteravond in een talkshow op tv-zender ICTV. Van Russische zijde is daar volgens hem wel op aangedrongen. ''Maar we zijn destijds bij de onderhandelingen in Minsk alleen akkoord gegaan met een grondwetswijziging om de bestuurlijke decentralisatie mogelijk te maken.'' Die bestuurlijke decentralisatie is inmiddels in volle gang, waardoor minder in Kyiv wordt beslist en er veel meer overheidsgeld naar de regio's vloeit.

Pristajko merkte ook nog op dat de Oekraïense autoriteiten geen contacten onderhouden met de separatisten. Er wordt alleen over de situatie in de bezette gebieden gesproken met Rusland, met de OVSE in een bemiddelende rol. De regering, ook de vorige onder president Petro Porosjenko, heeft steeds geweigerd direct met de separatisten te praten, aangezien dat een erkenning van hun macht in de bezette gebieden inhoudt.

Bron: Unian

Geen opmerkingen: