woensdag 6 november 2019

Hoogste baas OM: 'Onwil bij aanklagers om moord op activiste Handzjoek te onderzoeken'

Katerina Handzjoek.
Een jaar na de dood van de activiste Katerina Handzjoek constateert procureur-generaal Roeslan Riaboshapka dat sprake was van grote onwil bij de openbare aanklagers om de daders van de aanslag met een bijtende stof te vervolgen. In een interview met de nieuwssite LB.ua zegt de onlangs benoemde hoogste baas van het Openbaar Ministerie dat ''de omstandigheden ten tijde van de aanslag van dien aard waren dat ze het onderzoek beïnvloedden''.

Om vervolgens toch heldere taal te spreken. ''Er zijn aanklagers vervangen omdat ze weigerden onderzoek te doen naar de daders.'' Ook de politie liet zich in deze kwestie niet onbetuigd. Dat zal zeker te maken hebben met het feit dat de 33-jarige Handzjoek in een bitter gevecht gewikkeld was met de regionale politiechef die zij beschuldigde van corruptie.

Katerina Handzjoek werd op 31 juli vorig jaar bij haar woning in de stad Cherson aangevallen. Daarbij kreeg ze een bijtende stof over zich heen. Haar lichaam raakte voor een derde zwaar verbrand. Na elf operaties overleed ze op 4 november vorig jaar.

Er werden zes verdachten gearresteerd na haar overlijden, waarvan er één al snel werd vrijgelaten. In juni werd de organisator van de aanslag tot 6,5 jaar gevangenisstraf veroordeeld. De eigenlijke dader kreeg een half jaar minder straf. De overige drie kregen drie tot vier jaar gevangenisstraf. De opdrachtgever is buiten schot gebleven.

Bron: Unian

Geen opmerkingen: