dinsdag 5 november 2019

Premier: onderhandelingen IMF niet vastgelopen

Premier Oleksiej Hontsjaroek.
Premier Oleksiej Hontsjaroek ontkent dat de onderhandelingen over een nieuw, driejarig steunprogramma met het Internationaal Monetair Fonds (IMF) zijn vastgelopen, zoals de Wall Street Journal meldt op basis van goedingelichte bronnen. Het IMF zou niet bereid zijn om opnieuw miljarden aan Oekraïne te lenen zolang onduidelijk is of de oligarch Ihor Kolomojski en zijn zakenpartner Hennadi Boholjoebov de in december 2016 genationaliseerde PrivatBank weer in handen krijgen.

''Niets van waar. Het zijn geruchten, alleen maar bedoeld om verwarring te zaaien. We zijn nog altijd in gesprek met de mensen van het IMF.'', reageerde Hontsjaroek vandaag op vragen van verslaggevers. Het IMF komt volgens de premier nog deze maand weer naar Kyiv voor overleg.

Toch is het artikel in de Wall Street Journal niet helemaal uit de lucht gegrepen. Een delegatie van het IMF onder leiding van de Nederlander Ron van Rooden vertrok eind september uit Kyiv nadat president Volodimir Zelenski te kennen had gegeven dat hij streeft naar een compromis over de PrivatBank met de voormalige eigenaren. Een Oekraïense delegatie vertrok vervolgens in allerijl naar Washington om de delegatie terug naar Kyiv te halen. Dat leek gelukt, maar het artikel in de Wall Street Journal doet weer anders vermoeden.

Bron: Unian

Geen opmerkingen: