vrijdag 8 november 2019

Leger nu klaar om terug te trekken, rebellen niet

Het blijft aanrommelen met de wederzijdse terugtrekking bij Bohdanivka-Petrivske. Maandag schoten de rebellen een vuurpijl met witte rookde lucht in dat ze er klaar voor waren, maar liet het Oekraïense leger het afweten omdat het nog te vroeg zou zijn. Vandaag rond het middaguur schoot het leger een vuurpijl met witte rook, maar zeggen de separatisten in Donetsk dat ze er niet klaar voor zijn.

Het leger wil zich morgen een kilometer terugtrekken, en verwacht van de door Rusland aangestuurde rebellen hetzelfde. Maar of het er dan ook écht van komt? ''Maandag waren ze er klaar voor, vandaag zeggen ze er niet klaar voor te zijn. Daar kan iedereen z'n conclusie uit trekken'', aldus generaal Volodimir Kravtsjenko, de commandant van de troepen in de Donbas.

Het is nu aan de waarnemers van de OVSE om het verlossende woord te spreken. Volgens het persbureau DAN van de separatisten heeft de OVSE inmiddels aangegeven dat de wederzijdse terugtrekking morgen rond het middaguur begint.

Er hangt voor Oekraïne veel vanaf of de terugtrekking bij Bohdanivka-Petrivske een succes wordt. Dat is nog maar weer eens bevestigd door uitlatingen van zowel de Amerikaanse zaakgelastigde William Taylor (de VS heeft momenteel geen ambassadeur in Kyiv) als de Franse ambassadeur Etienne de Poncins.

Tijdens een werkbezoek aan de Donbas zeiden zij gisteren dat het doorgaan van het overleg van de Normandische Vier in Parijs af hangt van het welslagen van de wederzijdse terugtrekking bij zowel Zolote als bij Bohdanivka-Petrivske. De terugtrekking bij Zolote is inmiddels een feit.

Bronnen: Unian, DAN

Geen opmerkingen: