woensdag 6 november 2019

'Gasvoorraad Oekraïne minder riant dan het lijkt'

Met een record hoeveelheid aardgas van 22 miljard kubieke meter aardgas in de ondergrondse opslagruimtes lijkt Oekraïne er warm bij te zitten in de komende wintermaanden. Maar energiedeskundige Joeriej Kovaltsjoek waarschuwt dat dit slechts schijn is, want voor eigen gebruik is daarvan nog geen 8 miljard kubieke meter aardgas beschikbaar.

''We moeten daarmee in eerste instantie de winter door zien te komen, want als Rusland de gaskraan dicht draait dan komen er allerlei problemen op ons af. Natuurlijk verzekert minister Oleksiej Orzhel ons dat we voldoende gasreserves hebben. Het zou raar zijn als hij het tegenovergestelde zou zeggen, of zijn twijfel zou uitspreken'', zegt Kovaltsjoek.

Hij rekent echter voor: minimaal 6 miljard kubieke meter is nodig om het gastransport op gang te houden, terwijl bijna 8 miljard kubieke meter door Europese bedrijven die in aardgas handelen is opgeslagen in Oekraïne. ''Naftogaz heeft geen afspraken met deze bedrijven om aardgas van ze af te nemen als sprake is van een tekort voor eigen gebruik, zeker niet over de prijs die Naftogaz er dan voor zal moeten betalen.''

Oekraïne verbruikt op jaarbasis 32 miljard kubieke meter aardgas. Daarvan wordt 20 miljard in eigen land gewonnen, de overige 12 miljard wordt bij een zestigtal Europese leveranciers ingekocht. Het gasverbruik is vooral in de meest recente jaren fors gedaald: van 118 miljard kubieke meter in 1991 naar 32 miljard vorig jaar. De import daalde in diezelfde periode van 98 miljard kubieke meter naar 12 miljard.

In de extreem koude januarimaand van 2017 verstookte Oekraïne maar liefst 2,1 miljard kubieke meter aardgas.

Bron: Unian

Geen opmerkingen: