maandag 25 november 2019

Peiling: veel steun voor onderhandelen met Poetin

Driekwart van de Oekraïners staat achter het besluit van president Volodimir Zelenski om te gaan onderhandelen over een oplossing van het oorlogsconflict in de Donbas met de Russische president Vladimir Poetin. Dat blijkt uit een opiniepeiling van de Ilko Koetseriv Foundation voor Democratische Initiatieven en het sociologisch onderzoeks bureau KIIS.

Natuurlijk zijn er ook tegenstanders: 15,1 procent ziet niets in onderhandelen, terwijl 2,6 procent zegt dat het ze niets kan schelen en 7,3 procent weet er geen antwoord op te geven of het verstandig is om Zelenski met Poetin om de tafel te laten gaan.

Iets minder steun is er voor het besluit om het Oekraïense leger terug te trekken van de frontlijn, zoals inmiddels op drie plaatsen het geval is. President Zelenski heeft ook al aangekondigd dat hij die terugtrekking uiteindelijk langs de hele frontlijn wil realiseren. Daar blijkt 59,2 procent voorstander van te zijn, terwijl 25,6 procent er op tegen is. De overige deelnemers zijn onverschillig (1,6 procent) of weten geen antwoord op deze vraag te geven (13,6 procent).

Gevraagd naar de prioriteiten die de president zich zou moeten stellen, antwoordt 73,7 procent dat dit allereerst een duurzaam staakt-het-vuren zou moeten zijn in de Donbas. Voor 13,1 procent is dat het terugkrijgen van de door Rusland geannexeerde Krim. Het weer aanhalen van de banden met Rusland heeft voor 4,6 procent prioriteit, terwijl 8,8 procent meent dat het versterken van het Oekraïense leger op de eerste plaats zou moeten komen. Voor 9,9 procent is het bewaren van de eenheid in het land het belangrijkste wat Zelenski te doen staat.

Bron: Unian

Geen opmerkingen: