zaterdag 16 november 2019

Rusland wil Oekraïense marineschepen teruggeven

Rusland is bereid om de drie marineschepen terug te geven aan Oekraïne. Dat meldt de Russische krant Kommersant die zich zegt te baseren op betrouwbare bronnen. Er zou momenteel nog onderhandeld worden over de plaats en het tijdstip waarop de drie schepen worden teruggegeven. De kwestie zou in ieder geval geregeld moeten zijn voordat de Normandische Vier bijeen komen, en dat is op 9 december in Parijs.

Het zou de bedoeling zijn om de drie schepen op volle zee over te dragen aan de Oekraïense marine. Sleepboten zouden de schepen vervolgens naar een Oekraïense haven moeten brengen. De in beslag genomen handwapens van de bemanning, de radioapparatuur en de logboeken zouden in Russische handen blijven.

De marineschepen Berdjansk, Nikopol en Jani Kapoe (een sleepboot) werden op 25 november vorig jaar beschoten en vervolgens geënterd door de kustwacht van de Russische staatsveiligheidsdienst FSB toen ze via de Straat van Kertsj naar de Zee van Azov wilden varen.

De 24 opvarenden werden gearresteerd en zaten maandenlang vast in een detentiecentrum van de marine in Moskou, maar ze zijn nog niet zo lang geleden bij een gevangenenruil vrij gekomen. De drie schepen liggen nog altijd aan de ketting in de haven van de stad Kertsj op de door Rusland geannexeerde Krim.

Bron: Unian

Geen opmerkingen: