woensdag 13 november 2019

Parlement stemt in met vrijgeven verkoop landbouwgrond

Het parlement heeft vanmiddag ingestemd met het vrijgeven van de verkoop van landbouwgrond. Er stemden 240 parlementsleden voor het voorstel. Premier Oleksiej Hontsjaroek reageerde opgetogen: ''Een historische dag, want dit besluit betekent dat we eindelijk de transitie kunnen maken naar een markteconomie zoals een ontwikkeld land behoort te hebben.''

Toch is het nog maar de eerste stap naar het opheffen van het zogenoemde moratorium dat in 2001 werd ingesteld en sindsdien negen keer is verlengd, het laatst tot 1 januari 2020. Het was vanmiddag de eerste lezing (stemming). In het vervolgtraject kunnen amendementen worden ingediend, zoals voor het houden van een nationaal referendum over het vrijgeven van de verkoop aan buitenlanders die deelnemen in een in Oekraïne geregistreerd bedrijf. In het vanmiddag aangenomen voorstel is die mogelijkheid wel opgenomen, maar pas vanaf 1 januari 2024.

Fractievoorzitter Serhiej Rachmanin van Stem, de partij van Okean Elzy's zanger Svjatoslav Vakartjoek, was verre van enthousiast. Hij waarschuwde voor tweedracht, niet alleen in het parlement maar in het hele land. ''Er zijn nog veel vraagtekens. Ik verwacht dan ook dat de mensen die nu voor hebben gestemd zich morgen afvragen waar ze eigenlijk mee hebben ingestemd.''

Een recente peiling van het onderzoeksbureau KIIS toont aan dat 52 procent van de Oekraïners gekant is tegen het vrijgeven van de verkoop van landbouwgrond en dat zelfs 64 procent voorstander is van een nationaal referendum over dit onderwerp, dus niet alleen over toestaan dat buitenlanders c.q. buitenlandse bedrijven zoals president Volodimir Zelenski graag wil.

Onderminister Taras Visotski van Economische Ontwikkeling, Handel en Landbouw legde eerder vandaag uit dat een hectare landbouwgrond 1.365 euro gaat kosten als alleen Oekraïners mogen kopen, terwijl de prijs oploopt naar 2.000 euro als ook buitenlanders die kans krijgen.

Bronnen: Unian, Ukrinform, 112.ua

Geen opmerkingen: