woensdag 6 november 2019

Landbouwcommissie EU staat 50.000 ton Oekraïens kippenvlees extra toe

Met 34 stemmen voor en 9 tegen heeft de landbouwcommissie in het Europees Parlement de verruiming van het handelsakkoord met Oekraïne goedgekeurd. Volgens deze wijziging mag nu een extra 50.000 ton Oekraïense kippenvlees tariefvrij de EU in. De landbouwcommissie gaat niet over handelsverdragen; dat is binnen het Europarlement de commissie voor internationale handel (INTA). Maar de landbouwcommissie kan die laatste commissie wel een advies geven, en dat is nu gebeurd. Zij adviseert INTA om met de wijziging in te stemmen. Twee amendementen die opriepen om de wijziging juist te verwerpen, werden met een grote meerderheid verworpen.

De wijziging is het antwoord op de zogenaamde 'Batman-cut', waarmee het Oekraïense MHP de regels in het in 2014 gesloten handelsakkoord wist te omzeilen. Het akkoord hield in dat 20.000 ton kipfilet tariefvrij naar de EU mocht worden geëxporteerd. De Batman-cut - een stuk kipfilet met daar een stuk bot van de kippenvleugel nog eraan - viel daar niet onder, en mocht dus ongelimiteerd naar de EU worden geëxporteerd. Die export steeg dan ook exponentieel, van 3.700 ton in 2016 tot 55.000 ton vorig jaar. Dat kwam bovenop het overeengekomen quotum van 20.000 ton.

In nieuwe onderhandelingen probeerde de EU het gat te dichten, maar dat was moeilijk omdat MHP zich precies aan het handelsverdrag hield. Uiteindelijk kwamen de onderhandelaars een verruiming van het handelsvolume met 50.000 ton 'andere producten', waaronder de Batman-cut. Ruwweg het volume dat vorig jaar de EU is ingekomen. Oekraïne accepteerde geen lagere hoeveelheid. „Maar hiermee hebben we in ieder geval gezorgd dat de import van dit soort producten niet nog verder kan toenemen”, vertelde een EU-ambtenaar eerder.

De wijziging in het akkoord wordt pas van kracht na goedkeuring door de Raad van Ministers en door het Europarlement. De goedkeuring van de Raad was al eerder gekomen, maar vanwege verkiezingen en recessen stemt het Europees Parlement er nu pas over.

Bron: Pluimveeweb

Geen opmerkingen: