vrijdag 15 november 2019

'Half procent meer economische groei bij verkoop landbouwgrond aan buitenlanders'

Als buitenlanders volgend jaar landbouwgrond mogen kopen, dan levert dat een half procent extra economische groei op. ''Geen 2,5 procent extra, maar slechts 2 procent'', voorspelt onderminister Taras Visotski van Economische Ontwikkelling, Handel en Landbouw. Het kabinet is er een groot voorstander van dat buitenlanders die deelnemen in een Oekraïens bedrijf landbouwgrond mogen kopen, maar bij de meeste Oekraïners valt dit slecht.

Ze vrezen dat buitenlandse bedrijven zich meester maken van kostbare landbouwgrond, zoals ze ook al vrezen dat rijke Oekraïners straks de grond op grote schaal gaan opkopen, al dan niet via stromannen, waardoor de kleinere boerenbedrijven er naast grijpen. Een recente peiling toonde aan dat 52 procent van de Oekraïners er op tegen is dat verkoop van landbouwgrond voor het eerst sinds 2001 weer wordt vrijgegeven. Het parlement besloot gistermiddag bij de eerste van twee stemmingen dat dit volgend jaar wel gaat gebeuren.

President Volodimir Zelenski probeerde eerder deze week al de ergste pijn weg te nemen door een nationaal referendum voor te stellen. Niet voor het vrijgeven van de verkoop op zich, maar over de vraag of buitenlanders straks ook mogen kopen. In het wetsvoorstel is een clausule opgenomen dat buitenlanders inderdaad mogen kopen, maar pas vanaf 2024. Ze moeten dan wel al minstens drie jaar die grond hebben gepacht.

Bronnen: Unian, 112.ua

Geen opmerkingen: