dinsdag 5 november 2019

Kremlin ziet 'Normandische Vier' voorlopig niet zitten

Het Kremlin lijkt de ontmoeting van de Normandische Vier op de lange baan te willen schuiven. Woordvoerder Dmitri Peskov zei vanmorgen dat het te vroeg is om te praten over een gesprek tussen de leiders van Oekraïne, Rusland, Duitsland en Frankrijk dat nog dit jaar plaats heeft. ''We volgen de situatie op de voet. Elk signaal dat de terugtrekking van de troepen lijkt te mislukken, leidt tot bezorgdheid'', merkte Peskov op.

Het is een duidelijke verwijzing naar de poging van de separatisten in Donetsk om verwarring te zaaien door tegen beter weten in gisteren de terugtrekking van manschappen en wapens bij het dorp Pivdenne door te willen zetten. Afspraak is dat de wederzijdse terugtrekking pas plaats heeft na zeven rustige dagen in het betrokken gebied. Volgens de OVSE waren de laatste vijandelijkheden bij Pivdenne vorige week donderdag en dat houdt in dat de terugtrekking op z'n vroegst komende vrijdag kan geschieden.

De Oekraïense president Volodimir Zelenki heeft sinds de zomer zijn verwachtingen steeds bij moeten stellen. Van september werd het oktober, november en omdat Rusland steeds nieuwe eisen stelt, lijkt het er niet meer op dat december haalbaar is. Desondanks zei Kremlin-woordvoerder Peskov vanmorgen dat het Russische standpunt ongewijzigd is en dat de ontmoeting van de Normandische Vier ''zo spoedig mogelijk'' plaats heeft.

Bron: 112.ua

Geen opmerkingen: