vrijdag 15 november 2019

Poetin geeft toe: gastransport Europa kan stoppen

Oekraïne heeft er talloze keren voor gewaarschuwd, maar de Russische president Vladimir Poetin heeft nu voor het eerst toegegeven dat het transport van aardgas naar Europa kan stoppen als Gazprom en Naftogaz er voor het einde van het jaar niet in slagen om een nieuw contract af te sluiten.

''We hebben al vaak genoeg gezegd dat we bereid zijn om zaken te doen met Oekraïne, zowel wat het gebruik van het transportnet betreft als bij het direct leveren van aardgas aan Oekraïne. En dat laatste willen we ook nog eens doen voor lagere prijzen dan die Oekraïne nu betaalt voor het Russische aardgas dat het nu via een omweg vanuit Europa geleverd krijgt'', aldus Poetin op een persconferentie in Brasilia na afloop van een conferentie van de BRICS-landen.

Oekraïne en Rusland onderhandelen weliswaar over een nieuw contract voor het gastransport naar Europa, maar echt opschieten doet het nog altijd niet. De gesprekken zijn in Brussel, waar de inmiddels vertrokken Eurocommissaris van Energie Maros Sefcovic in de afgelopen maanden als bemiddelaar optrad. Een datum voor een volgend gesprek staat nog niet vast, maar mogelijk gaan de partijen eind deze maand nog weer rond de tafel.

Bron: Interfax

Geen opmerkingen: