dinsdag 12 november 2019

President Kazachstan wil Zelenski en Poetin om tafel

President Nursultan Nazarbayev van Kazachstan probeert om de Oekraïense president Volodimir Zelenski en de Russische president Vladimir Poetin samen om de tafel te krijgen. ''Zelenski is bereid tot een één-op-één gesprek en ik heb de president van Rusland daarover geïnformeerd. We zien wel wat er van komt'', zei Nazarbayev tijdens een conferentie over de internationale politiek in Nur-Sultan, de hoofdstad van Kazachstan.

Nazarbayev probeert al langer een bemiddelende rol te spelen tussen beide landen, maar steeds zonder succes. De Wit-Russische hoofdstad Minsk is tot nu toe de plaats gebleken voor geregeld overleg over de situatie in Oost-Oekraïne, overigens ook zonder dat veel vooruitgang is geboekt in de afgelopen vijf jaar.

De Oekraïense oud-president Leonid Koetsjma waarschuwde Zelenski eerder voor een gesprek onder vier ogen met Poetin, omdat hij geen partij zou zijn voor de Russische president. Koetsjma, al geruime tijd de hoofdonderhandelaar namens Oekraïne in Minsk, heeft ook weinig vertrouwen in het komende overleg van de Normandische Vier - de leiders van Oekraïne, Rusland, Duitsland en Frankrijk - eveneens vanwege de politieke onervarenheid van Zelenski.

Van Russische zijde is intussen aangegeven dat de Normandische Vier nog dit jaar bijeen kunnen komen in Parijs om daar een flinke stap te zetten richting vrede in Oost-Oekraïne. Volgens berichten in de media zou dat zelfs al op 24 of 26 november kunnen zijn. Het overleg betreft dan het plan-Steinmeier, dat uit gaat van vrije verkiezingen, gevolgd door autonomie voor de door de separatisten bezette gebieden.

Bron: Unian

Geen opmerkingen: