zaterdag 30 november 2019

Oekraïne en Rusland praten weer over gastransport

Het transport van Russisch aardgas naar Europa loopt gevaar.
Er is onaangekondigd weer overleg geweest over een nieuw contract voor het transport van Russisch aardgas via Oekraïne naar Europa. De ministers van Energie van Oekraïne en Rusland ontmoetten elkaar in Wenen. Ook de ceo's van Naftogaz en Gazprom waren aanwezig. Eerdere overlegrondes hadden plaats in Brussel en die werden steeds van tevoren aangekondigd.  Het overleg in Wenen was met medeweten van de Europese Commissie, maar in tegenstelling tot eerdere gesprekken was er ditmaal geen Europese bemiddelaar aanwezig. Het Europese belang is duidelijk: de aanvoer van Russisch aardgas kan stil komen te liggen als er geen nieuw contract is.

Er blijken voorzichtige stappen naar elkaar toe te zijn gezet. Dat is ook wel nodig, want het huidige, tienjarige contract loopt eind dit jaar af. De verlenging ligt gevoelig, want Oekraïne vreest miljarden aan inkomsten kwijt te raken als de Nord Stream 2 eenmaal gereed is. De Nord Stream 2 is een pijplijn die vanuit Rusland via de Baltische Zee naar Noord-Duitsland moet lopen.

''Het goede nieuws is dat we hebben afgesproken dat de Europese regelgeving gaat gelden voor het contract. Het is de eerste stap om het gastransport naar Europa ook na de jaarwisseling te garanderen;'', laat de directie van Naftogaz weten.

Het Kremlin liet gisteren weten dat de beide presidenten wellicht samen om de tafel gaan, voorafgaand aan het overleg van de Normandische Vier op maandag 9 december. Een belangrijk gespreksonderwerp zou dan het Russische aardgas kunnen zijn. Niet alleen het transportcontract, maar Rusland wil ook weer aardgas aan Oekraïne verkopen. Er is al een prijs aangeboden die een kwart onder de Europese gasprijs ligt. Dat was niet alleen in verkiezingstijd, maar ook recentelijk is vanuit het Kremlin weer dit aanbod gedaan.

Bron: Unian

Geen opmerkingen: