woensdag 27 november 2019

Video: Oleh Sentsov ontvangt de Sacharovprijs

De Oekraïense filmregisseur Oleh Sentsov heeft het Europese Parlement gewaarschuwd om de Russische president Vladimir Poetin niet op zijn woord te vertrouwen. ''Geloof hem niet. Nooit'', zei Sentsov vanmiddag bij de uitreiking van de Sacharovprijs voor de vrijheid van denken. De filmregisseur kreeg de prijs vorig jaar al toegekend, maar hij zat toen nog in een Russische gevangenis.

De Sacharovprijs werd in 1988 in het leven geroepen door het Europese Parlement. De Russische atoomgeleerde Andrej Sacharov was de oprichter van de Moskouse Helsinkigroep voor mensenrechten. De Sacharovprijs ging eerder naar onder meer Nelson Mandela.

Sentsov zei in zijn toespraak dat hij het betreurt dat Oekraïne indertijd z'n kernwapens heeft opgegeven in ruil voor de verzekering van onder meer de Verenigde Staten en Rusland dat die het land zouden beschermen bij een buitenlandse aanval. Hij vindt dat Oekraïne weer kernwapens moet krijgen. ''Omdat de Krim van ons werd afgepakt'', aldus de voormalige politieke gevangene die twee jaar in Russische gevangenissen doorbracht.

''Helaas valt daar niet over te praten, ze hebben het liever over het plan-Steinmeier. Ik geloof juist dat we het daar niet over moeten hebben, want het verandert niets aan onze situatie.'' Het plan-Steinmeier gaat over het houden van verkiezingen in de door de separatisten bezette gebieden, gevolgd door verregaande autonomie en amnestie voor de door Rusland aangestuurde rebellen. De Normandische Vier bespreken het plan op maandag 9 december in Parijs.

Bronnen: Unian, Euronews, YouTube

Geen opmerkingen: