zondag 24 november 2019

'We zullen dit niet vergeten. En niet vergeven'

President Volodimir Zelenski. Foto: president.gov.ua
Het verlies aan mensenlevens tijdens de hongersnood in de winter van 1932-'33 is vergelijkbaar met dat van de Tweede Wereldoorlog. ''Onze geschiedenis omvat episodes die te pijnlijk zijn om aan terug te denken, die we niet kunnen vergeten. Met een wreedheid en cynisme dat geen grenzen kende. Rampen die een normaal iemand niet eens z'n ergste vijanden toewenst. Er is in die tijd zoveel leed toegebracht dat de mensheid niet eens de woorden kan bedenken om uit te drukken wat de Oekraïense bevolking te verdragen kreeg'', zei president Volodimir Zelenski gisteren bij één van de vele herdenkingen van de Holodomor.

Er waren dagen dat 25.000 Oekraïners, jong en oud, stierven tijdens de grote hongersnood die aan tenminste vier, maar mogelijk zelfs acht miljoen Oekraïners het leven heeft gekost. Het zal waarschijnlijk nooit duidelijk worden hoeveel slachtoffers er zijn gevallen op het platteland. Het Sovjet-regime heeft de sporen van deze opzettelijke hongersnood zoveel mogelijk uitgewist.

Maar president Zelenski wees er gisteren op dat er heden ten dage veel onderzoek wordt gedaan. Lang gesloten archieven zijn geopend, er zijn tientallen boeken geschreven en er zijn ook al diverse films uitgebracht over de Holodomor. ''We zijn Oekraïners. En we zijn tot veel in staat. Maar er zijn twee dingen die we nooit zullen doen. We zullen dit niet vergeten. En we zullen dit niet vergeven.''

Bron: 112.ua

Geen opmerkingen: