maandag 18 november 2019

Overdracht marineschepen vandaag op Zwarte Zee

De drie Oekraïense marineschepen Berdjansk, Nikopol en Jani Kapoe worden vandaag door Rusland overgedragen door de kustwacht van de Russische staatsveiligheidsdienst FSB. De schepen zijn gisteren al weggehaald uit de haven van Kertsj. De overdracht is in internationaal water op de Zwarte Zee, op zestig zeemijl van Odesa bij het schiereiland Tarchankoet, dat is het westelijke uiteinde van de door Rusland geannexeerde Krim.

De Oekraïense sleepboten Sapfir, Titan en Hadamaka zijn inmiddels onderweg om de drie marineschepen daar op te pikken. De Russische krant wist eerder te melden dat de handwapens van de bemanningsleden, de radioapparatuur en logboeken van de schepen in beslag zijn genomen door de FSB.

De fregatten Berdjansk en Nikopol, begeleid door de sleepboot Jani Kapoe, werden op zondag 25 november vorig jaar beschoten en geënterd door de kustwacht van de FSB toen ze door de Straat van Kertsj naar de Zee van Azov wilden varen. De 24 bemanningsleden werden opgepakt en zaten maandenlang vast in een detentiecentrum van de Russische marine in Moskou. Ze kwamen in september vrij bij een gevangenenruil.

Bron: Unian

Geen opmerkingen: