maandag 4 november 2019

Separatisten willen vandaag terugtrekken bij Petrivske, het Oekraïense leger pas vrijdag

Het gebied bij Petrivske waar de strijdende partijen
zich volgens afspraak moeten terugtrekken.
De separatisten in Donetsk willen vandaag al beginnen met het terugtrekken van hun manschappen en wapens bij het dorp Petrivske, maar het Oekraïense leger vindt het nog te vroeg en noemt de aankondiging een provocatie. Eerst moet het zeven dagen op rij rustig zijn in het gebied, maar de OVSE meldde dat afgelopen donderdag voor het laatst sprake was van vijandelijkheden. In het gunstigste geval kan de wederzijdse terugtrekking dus pas komende vrijdag plaats hebben.

Het was aanvankelijk wel het voornemen van het leger om vandaag te beginnen, maar de omstandigheden zijn er dus nog niet naar. De separatisten maakten gisteren evenwel duidelijk dat zij vandaag rond het middaguur willen beginnen. ''Dit is niets anders dan een provocatie en bedoeld om de internationale gemeenschap om de tuin te leiden'', aldus een legerwoordvoerder vanochtend.

De weigering van het leger om vandaag al terug te trekken wordt door de separatisten afgedaan als ''een duidelijk teken van onwil''. Hun minister van Defensie Andrej Zagorodnjoek zegt dat ''Oekraïne dezelfde tactiek volgde bij Stanitsja Loehanska, waar zij doelbewust op ons bleven schieten om onder de terugtrekking uit te komen''.

Na Stanitsja Loehanska en Zolote moet Petrivske de derde plek worden waar zowel de door Rusland aangestuurde rebellen als het Oekraïense leger hun manschappen en wapens een halve kilometer van de frontlijn verwijderen.

Bron: Unian

Geen opmerkingen: