maandag 25 november 2019

Elk jaar zijn 1,1 miljoen Oekraïense vrouwen slachtoffer van geweld, 600 overleven dat niet

Actievoerders in de stad Kropjoenitski. Foto: UNDP.
Geweld tegen vrouwen is een enorm probleem. Jaarlijks krijgen volgens de Verenigde Naties zo'n 1,1 miljoen Oekraïense vrouwen te maken met enige vorm van geweld, waartoe ook seksueel misbruik wordt gerekend, en 600 vrouwen sterven als gevolg van geweldpleging. Slechts 16 procent van de mishandelde vrouwen blijkt naar de politie te stappen om een aanklacht in te dienen. Nog minder vrouwen, slechts 1 procent, zoekt medische hulp.

Uit een rapport van de Verenigde Naties blijkt dat geweld op basis van geslacht wijdverbreid en systematisch van aard is. Tenminste 22 procent van de vrouwen tussen de 15 en 50 jaar hebben te maken gehad met tenminste één vorm van lichamelijk of seksueel geweld. Huiselijk geweld wordt vaak gezien als een privékwestie, waarmee de politie, de lokale overheid, maatschappelijk werkers, buren of familieleden zich niet hebben te bemoeien.

Vandaag is het de Internationale dag voor eliminatie van geweld tegen vrouwen. Onder het motto 'Blijf niet stil' is gisteren al begonnen met een zestien dagen durende campagne. Er wordt onder meer actie gevoerd om de regering er van te overtuigen dat Oekraïne het Verdrag van Istanboel ondertekent, waarin is vastgelegd dat de overheid alles in het werk moet stellen om vrouwen en meisjes te beschermen tegen geweld en om er voor te zorgen dat de geweldplegers worden gestraft.

In de stad Dnipro gingen 25 vrouwen en mannen de straat op. Coördinator Heorghiej Markov van Insight Dnipro legde aan een verslaggever van Radio Free Europe/Radio Liberty uit dat uit politierapporten blijkt dat er elke maand rond de duizend klachten worden ingediend over huiselijk geweld in deze stad met 1 miljoen inwoners. Insight Dnipro heeft een opvanghuis waar maximaal veertien vrouwen terecht kunnen, terwijl er elke maand 400 telefoontjes met een verzoek om hulp binnen komen.

Bronnen: UN Development Program, RFE/RL

Geen opmerkingen: