zaterdag 10 november 2018

Zwitserse rechter parkeert inkomsten Gazprom uit Nord Stream-bedrijven

Een Zwitserse rechtbank heeft Nord Stream AG en Nord Stream 2 AG verboden om betalingen te doen aan de Russische aardgasgigant Gazprom. Het gaat om een tijdelijke maatregel, afgedwongen door Naftogaz dat miljarden tegoed heeft van Gazprom. Althans, als de claims van het Oekraïense gasbedrijf definitief worden toegekend.

Het geld dat Gazprom als grootaandeelhouder in beide gastransportleidingen via de Baltische Zee naar Noord-Duitsland wordt op last van de rechter vooralsnog op een Zwitserse bankrekening gestort. Worden de claims van Naftogaz toegekend, dan wordt 90 procent daarvan in de Oekraïense staatskas gestort.

Recent ontstond trouwens commotie over de bonussen die de raad van commissarissen van Naftogaz toekende aan de juristen die de belangen van het publiek-private bedrijf hebben verdedigd bij de arbitragecommissie van de Kamer van Koophandel in Stockholm. Het zou gaan om 40,3 miljard euro. Premier Volodimir Hrojsman liet meteen weten dat dit buiten proporties is. Het Openbaar Ministerie onderzoekt momenteel of Naftogaz met zulke bonussen de Oekraïense wet overtreedt.

Bron: 112.ua

Geen opmerkingen: