zaterdag 10 november 2018

Separatisten lokken kiezers morgen met beltegoed en goedkoop voedsel naar de stembus

Goedkope kip en eieren, beltegoed en meer loon. Alles wordt uit de kast gehaald. Er is echter één maar: wie profiteert, wordt geacht zijn of haar stem uit te brengen bij de verkiezingen die de door Rusland aangestuurde separatisten morgen houden. Zodat die verkiezingen in elk geval de schijn van geldigheid hebben, ondanks de internationale kritiek.

Niet alleen gaan de separatisten morgen bij de stembureaus goedkoop voedsel aanbieden, maar ook geven ze tegoedbonnen voor de mobiele telefoon weg en houden ze markten en loterijen om kiezers aan te trekken. Er is al de nodige discussie op de sociale media over het maximale aantal tegoedbonnen. Critici zeggen dat alleen de kiezers die het eerst komen opdagen er eentje zullen krijgen.

In het door de separatisten beheerste deel van de provincie Loehansk hebben de leidinggevenden van overheidsbedrijven en van bedrijven opdracht gegeven om lijsten aan te leggen van de mensen die hun stem gaan uitbrengen op Leonid Pasetsjnik. Wie daar niet voor voelt, wordt gedreigd met ontslag, verklaarde Irina Nikoelnikova, adjunct-directeur van van een mensenrechtengroep, tegenover RFE/RL. Drankenfabrikant Leonid Derzhak werd beschouwd als een concurrent van Pasetsjnik, maar hij mag niet meedoen aan deverkiezingen.

Bron: RFE/RL

Geen opmerkingen: