zondag 11 november 2018

President Porosjenko: 'Ga vandaag niet stemmen!'

President Petro Porosjenko heeft de Oekraïners in de bezette gebieden opgeroepen om vandaag niet te gaan stemmen. De lokale verkiezingen van de door Rusland aangestuurde separatisten in Donetsk en Loehansk worden internationaal niet erkend, maar juist veroordeeld. Alleen Rusland heeft aangegeven de uitslag van deze verkiezingen te erkennen.

''Rusland wil zich op de gebruikelijke manier ontdoen van de marionetten die hun handen vuil hebben gemaakt aan moord, marteling en het breken van de wet. Deze verkiezingen zijn alleen bedoeld om de mensen aan de macht te brengen die ze al hebben uitgekozen. Ga dus niet stemmen!'', aldus Porosjenko. Eerder waarschuwden de Europese Unie en de Verenigde Staten al dat de verkiezingen van de separatisten in strijd zijn met het Minsk 2-akkoord. Rusland ontkent dat dit het geval is.

Intussen melden de separatisten in Donetsk dat om tien uur plaatselijke tijd al 18 procent van de kiesgerechtigde inwoners naar de stembus is gegaan. In Loehansk zou dat eveneens 18 procent zijn. Kiezers worden naar het stemlokaal gelokt omdat ze daar goedkoop voedsel kunnen kopen of tegoedbonnen voor hun mobiele telefoon cadeau krijgen.

Bronnen: Unian, DAN, Lugansk Media Centre

Geen opmerkingen: