vrijdag 2 november 2018

'Russische sancties geen schande, maar een eer'

P
President Petro Porosjenko.
resident Petro Porosjenko vindt dat de Russische sancties tegen 322 Oekraïners eerder een eervolle onderscheiding voor ze zijn dan dat het een straf is. ''Met een paar uitzonderingen gaat het hier om goede, eerzame mensen - waaronder mijn zoon en de helft van mijn medewerkers - om een groot aantal parlementsleden, de meeste coalitiegenoten en kabinetsleden'', zei Porosjenko gistermiddag tijdens een gezamenlijke persconferentie met de Duitse bondskanselier Angela Merkel.

Porosjenko vindt de sancties overbodig. ''In plaats van wat wapengekletter, die sancties, hoeft Rusland maar één ding te doen: ga weg uit Oekraïne, haal de soldaten weg, neem alle wapens mee en herstel de Oekraïense grenzen.''

Minister Pavlo Klimkin van Buitenlandse Zaken, net als de president niet op de sanctielijst, vindt dat de economische sancties tegen 68 Oekraïense bedrijven en 322 personen ''meer iets weg hebben van een soap opera in meerdere bedrijven''. Hij ziet er slechts een poging in om de presidents- en parlementsverkiezingen van komend jaar te beïnvloeden.''

Procureur-generaal Joeri Loetsenko vindt het eigenlijk de moeite niet waard om op de sanctielijst te reageren, maar zoals een goed politicus betaamt, komt hij toch met een reactie. Die is uiteraard afwijzend. ''Ik zou er maar geen waarde aan hechten. We zijn in ons eigen land, met onze eigen wetten en onze eigen rechten. Wat die Russische marionetten van ons vinden, interesseert me eigenlijk niet. Nou ja, pas als ze ons land eindelijk hebben verlaten'', zei Loetsenko in een toespraak op de Katholieke Universiteit in Lviv. Hij voegde er aan toe dat hij sinds de jaren '90 niet meer in Rusland is geweest en dat hij niet van zins is om er weer naar toe te gaan.

Woordvoerder Dmitri Peskov van het Kremlin heeft intussen nog een toelichting gegeven op de Russische sanctielijst. Die zou niet zozeer bedoeld zijn om te straffen als wel ''om het normaliseren van de wederzijdse betrekkingen aan te moedigen''. Mocht Oekraïne besluiten de economische sancties tegen Rusland op te heffen, dan sluit Peskov niet uit dat Rusland hetzelfde doet.

Bronnen: 112.ua, Unian

Geen opmerkingen: