dinsdag 6 november 2018

Plan om postpakketten boven 22 euro te belasten

Het ministerie van Financiën wil belasting gaan heffen op vanuit het buitenland verstuurde postpakketten met een waarde van meer dan 720 hrivna (22 euro). Dat zal de kosten van veel spullen die via AliExpress of Ebay worden besteld flink opjagen. Verondersteld wordt dat die zo'n 30 procent duurder worden: 20 procent BTW en 5 tot 10 procent importheffing.

Er worden jaarlijks 35 miljoen postpakketten vanuit het buitenland ontvangen. Omdat de zendingen doorgaans onder de 150 euro blijven, hoeven er geen invoerrechten over te worden betaald. Chinese online shops zijn goed voor 30 procent van de postpakketten, terwijl 70 procent uit de Europese Unie en de Verenigde Staten afkomstig is. Oekraïners kopen kleding, schoenen, verzorgingsproducten voor hun kinderen en gadgets in China. 

Het is niet de eerste keer dat geprobeerd wordt om de grens voor de invoerrechten omlaag te krijgen. Enkele jaren geleden drong de Oekraïense elektronicahandel er al op aan om van 150 naar 22 euro te gaan, dus hetzelfde bedrag waarmee het ministerie van Financiën nu komt. Er geldt overigens al een beperking vanaf 1 januari 2019. Dan gaat het om een maximum van drie belastingvrije postpakketten, met een maximum van 150 euro per maand. 
 
De maatregel zou corruptie en zwarthandel tegen moeten gaan. Er zijn namelijk illegale importeurs actief die in het groot inkopen en de bestellingen vervolgens in kleine pakketten verzenden. Onlangs nog werd een grote voorraad smartphones in beslag genomen in de westelijke provincie Volin. Een postbedrijf bleek de importheffing te omzeilen.
 
Dat nu een maximale waarde van 22 euro per postpakket belastingvrij wordt voorgesteld, komt volgens algemeen directeur Ihor Smiljanski van Oekrposhta omdat de Belastingdienst niet in staat is om te controleren of er meer dan drie postpakketten per maand worden verstuurd vanuit het buitenland. Zijn bedrijf heeft een marktaandeel van 70 procent. Als twee pakketten via Oekrposhta worden verstuurd en een derde via een ander postbedrijf, dan wordt de nieuwe regeling al omzeild, aldus Smiljanski.''Mijn persoonlijke mening is dat Oekraïne nog altijd niet in staat is gebleken om het smokkelen van pakketten met een waarde van meer dan 150 euro aan banden te leggen, laat staan dat het 22 euro wordt. Een belachelijke maatregel dus.''

Algemeen directeur Vjacheslav Lisenko van postbedrijf Meest China: ''Als ik bij AliExpress een jas voor 94 euro koop, dan moet ik 28 euro extra betalen vanwege de belastingheffing. Of, als een student vanuit het buitenland een cadeau wil sturen met een waarde van 32 euro, dan komt daar 9,65 euro over heen.'' 
 
Een woordvoerder van Nova Poshta stelt dat grote winkelketens achter de maatregel zitten. "Zij proberen de buitenlandse concurrentie uit te schakelen. Om een voorbeeld te noemen: een paar kwaliteitsschoenen kost in China 35 euro. De Oekraïense winkelketens kopen dezelfde schoenen in voor 22 euro en verkopen ze tegen prijzen tussen de 105 en 132 euro. Dat levert ze enorme winsten op."
 
Bron: 112.ua

Geen opmerkingen: