zaterdag 3 november 2018

Constantinopel wil 'Orthodoxe Kerk in Oekraïne'

De autocefale, zelfstandige kerk heet straks niet langer de Oekraïens-orthodoxe kerk maar gaat Orthodoxe Kerk in Oekraïne heten. Dat heeft aartsbisschop Job van Telmessos namens het Oecumenisch Patriarchaat van Constantinopel gezegd in een interview met BBC Oekraïne. ''De kerk behoort aan Christus, niet aan een land of staat. Vandaar onze keus voor Orthodoxe Kerk in Oekraïne.''

De aartsbisschop meent ook dat volgens het kerkrecht de Oekraïens-orthodoxe kerk van het Moskouse patriarchaat niet eens meer bestaat, aangezien de synode op 11 oktober het uit 1686 daterende besluit om de Oekraïense gelovigen onder de vleugels van de Russisch-orthodoxe kerk te brengen ongeldig heeft verklaard.

Oecumenisch patriarch Bartholomeus van Constantinopel en de Oekraïense president Petro Porosjenko ondertekenden vanmorgen een samenwerkingsovereenkomst. Ook bespraken ze het toekomstige gebruik van de St. Andreaskerk in Kyiv die vorige maand door het Oekraïense parlement symbolisch aan Constantinopel is gegund.

Bronnen: 112.ua, Unian

Geen opmerkingen: