woensdag 7 november 2018

85 waarnemers bij verkiezingen separatisten

De door Rusland aangestuurde separatisten in Donetsk zeggen dat er zondag 48 buitenlandse waarnemers zijn bij de verkiezingen die ze die dag houden. De waarnemers komen uit Rusland, de separatistische republieken Abchazië en Zuid-Ossetië, Oostenrijk, België, Duitsland, Griekenland, Italië, Finland, Frankrijk, Nederland, Noorwegen, Turkije en Chili.

Rusland heeft al aangekondigd dat het de uitslag van de verkiezingen officieel gaat erkennen. Het land staat daarmee alleen, want buiten de separatistische republieken zal geen enkel land van waaruit de waarnemers afkomstig zijn de verkiezingen van de separatisten in Oost-Oekraïne erkennen. Er zijn zondag 408 stembureaus in het bezette deel van de provincie Donetsk.

Er zijn vijf kandidaten voor de opvolging van de separatistenleider Alexander Zachartsjenko die eind augustus bij een bomaanslag om het leven kwam. Favoriet is Denis Poesjelin. Aan de parlementsverkiezingen doen twee partijen mee, door het persagentschap Dan van de separatisten aangeduid als 'sociale bewegingen'.

Ook in het door de separatisten bezette deel van de provincie Loehansk zijn zondag verkiezingen. Hier zijn 45 waarnemers uit 22 landen aanwezig, onder meer uit Nederland, Rusland, Finland, Noorwegen, België, Ierland, Griekenland, Hongarije, Jemen, Syrië, Irak, Brazilië, Canada, de Verenigde Staten en natuurlijk de separatistische republieken Abchazië en Zuid-Ossetië.

Bronnen: DAN, Lugansk Media Centre

Geen opmerkingen: