woensdag 31 oktober 2018

Loekasjenko: 'Oorlog Oost-Oekraïne bedreigt ook veiligheid van Europa'

De Wit-Russische president Alexander Loekasjenko
met zijn Oekraïense ambtgenoot Petro Porosjenko.
De Wit-Russische president Alexander Loekasjenko vindt dat de oorlog in Oost-Oekraïne een bedreiging vormt voor de veiligheid van Europa. ''Het is een soort van test of wij in staat zijn om Europa veilig te houden. Zo niet, dan worden onderhandelaars niet meer serieus genomen'', aldus Loekasjenko vandaag op een veiligheidsconferentie in Minsk.

Hij constateerde dat alle onderhandelingen tot nu toe eigenlijk tot niets hebben geleid. Niet de Normandische Vier, of de Contactgroep in Minsk en evenmin de waarnemersmissie van de OVSE en het een-op-een overleg van de Amerikaanse onderhandelaar Kurt Volker met zijn Russische collega Vladislav Soerkov hebben iets opgeleverd.

Intussen blijven er doden vallen, ook burgers. ''Meer dan 3,5 jaar is er verstreken sinds de Minsk-akkoorden werden getekend. Sindsdien is geen enkele afspraak daarvan uitgevoerd. Het betekent niet dat die akkoorden slecht zijn. Door zowel Rusland als Europa en de Verenigde Staten worden ze nog altijd gezien als de enige manier om het conflict in Oekraïne te beëindigen.''

Loekasjenko waarschuwde voor escalatie. ''Er worden steeds meer wapens aangevoerd, volgens onze inlichtingen zelfs geavanceerde wapens voor elektronische oorlogsvoering. Daarmee wordt niet alleen op de grond strijd geleverd, maar ook in de ruimte. Wat willen ze nog meer gaan inzetten? Atoomwapens? Dan is een grote oorlog echt onvermijdbaar geworden.''

De president zei zich zorgen te maken om de veiligheid van alle Wit-Russen. ''De oorlog is dichtbij. Aan onze grens worden met grote regelmaat wapens in beslag genomen die uit Oekraïne komen.'' Er zijn inmiddels 160.000 Oekraïense vluchtelingen in Wit-Rusland. "We hebben ze geholpen waar we konden. Met het vinden van werk, gezondheidszorg, sociale en psychische aanpassingsproblemen. gegeven onze eigen sociale en economische situatie was dat niet eenvoudig voor ons.''

Loekasjenko liet vorige week nog weten aan de Oekraïense president Petro Porosjenko, op bezoek in Minsk, dat hij bereid is om als bemiddelaar op te treden bij gesprekken met Rusland over het beëindigen van het conflict in Oost-Oekraïne.

Bron: Belarus News
(BelTA) – The resolution of the conflict in Ukraine is essential for security in Europe, Belarus President Alexander Lukashenko said at the opening of the Munich Security Conference Core Group Meeting in Minsk on 31 October, BelTA has learned. “The resolution of the conflict in Ukraine is essential for security in Europe. If the conflict is unresolved, peace on the continent will be under threat,” Alexander Lukashenko said. “This is a kind of test for our ability to do something, to make decisions and to preserve Europe as our common home. If we fail to settle this serious conflict, we will turn into good negotiators, will meet for talking shops, but will never arrive at any solution,” the Belarusian leader emphasized. In his words, no one has been able to stop the clashes in the east of Ukraine – be it the Normandy Four, or the OSCE trilateral contact group or the OSCE Special Monitoring Mission to Ukraine or the Volker-Surkov format. According to Alexander Lukashenko, the most terrible thing is that many people, including civilians – women and children – keep dying. “More than three and a half years have passed since the Minsk agreements were approved by the Normandy Four. But none of the items have been implemented. Although this does not mean that the agreements are bad. They are recognized by Russia, Europe and the United States as the only way to the Ukrainian settlement,” the Belarusian leader said. “We see that the situation is escalating. Deliveries of anti-aircraft, anti-tank and other lethal weapons to the region bring a radical scenario closer. According to our data, they bring advanced weapons for radio-electronic warfare not only on the ground but also in space. What else do they have to bring? Nuclear weapons? Then the war will be unavoidable,” he said. Alexander Lukashenko also noted that Belarus received 160,000 refugees from Ukraine and provided them with all necessary things, assisted with finding a job, provided healthcare service, social and psychological adaptation. “In a word, they found here their second home. It was not easy for us given our current social and economic situation,” he said. The president also drew attention to security issues and regular seizure of weapons on the border, which, of course, requires resources. “In fact, this is the conflict on our land, not even at our doorstep. Therefore, we are so concerned about this situation,” Alexander Lukashenko said.
Read full text at: https://eng.belta.by/president/view/lukashenko-resolution-of-ukraine-conflict-is-crucial-for-european-security-116198-2018/
If you use BelTA’s materials, you must credit us with a hyperlink to eng.belta.by.

Nieuwe wet moet geboorteaangifte vereenvoudigen

Een nieuw wet moet het eenvoudiger maken om aangifte te doen van een geboorte. Dat is hard nodig, want vanwege allerlei formaliteiten, en de kosten, laten veel ouders het er maar bij zitten. Daardoor wordt zeker 60 procent van de kinderen pas officieel geregistreerd als ze op het punt staan om volwassen te worden.

Het parlementslid Serhi Berezenko (Blok-Porosjenko) heeft een wetsvoorstel ingediend dat het mogelijk maakt dat een vrouwen na hun bevalling in een geboortekliniek meteen aanspraak kunnen maken op een servicepakket.

In dat pakket zitten acht services, waaronder de geboorteaangifte, de registratie van het pasgeboren bij de gemeente en de toekenning van de Oekraïense nationaliteit. Ook de kinderbijslag wordt meteen geregeld, de baby krijgt meteen een kinderarts toegewezen en kan gebruik maken van alle noodzakelijke gezondheidszorg. Tenslotte kan ook meteen een overheidstoelage worden verkregen als het het zoveelste kind in een toch al groot gezin is.

Volgens Berezenko wordt zijn wetsvoorstel nog dit jaar geagendeerd en kan het in de loop van volgende zomer in werking treden. Bij de presentatie was ook Gregor Virant aanwezig, een voormalige minister in Slowakije die uitlegde dat in zijn land hetzelfde systeem hanteert als nu wordt voorgesteld en dat het daar een succes is. In 90 procent van alle geboorten wordt gebruik gemaakt van de services die de geboortekliniek aan ouders biedt.

Bron: Interfax

Rebellen vallen 21 maal aan, twee soldaten gewond

Twee Oekraïense soldaten zijn gisteren gewond geraakt bij aanvallen van de door Rusland aangestuurde rebellen. Er waren 21 aanvallen, hoofdzakelijk met granaatwerpers, zware mitrailleurs, geweren en pantserwagens. Drie rebellen werden gedood bij tegenaanvallen, twee liepen verwondingen op.

De aanvallen van de rebellen richtten zich op de legerposities bij Avdiivka, Marjinka, Krasnohorivka, Loehanske, Verchniotoretske, Piski, Opitne, Pavlopil, Hnoetove, Lomakine, Vodiane en Lebedinske. De soldaten bij Loehanske kregen ook te maken met 120 millimeter mortieren. Sinds middernacht waren er twee aanvallen op de soldtaen bij Lebedinske.

De separatisten in Donetsk maken melding van 19 aanvallen van het Oekraïense leger op hun posities bij Horlivka, Dolomitnoje, Jasinovataja, Krjoeta Balka, Lashtanovoje, Vasiljevka, Spartak, Loeganskoje, Zhabitsjevo, Staromichailovka, de omgeving van de luchthaven van Donetsk, Sjachta Troedovskaja, Petrovskaoje en Sachanka. Het leger zou hebben geschoten met mortieren, antilichtdoelgeschut, granaatwerpers. Ook zouden pantserwagens zijn ingezet tegen de rebellen.

Volgens de separatisten in Loehansk viel het Oekraïense leger viermaal aan op hun posities bij Donetski, Zhelobok, Lozovoje en Logvinovo met mortieren, granaatwerpers en geweervuur.

Bronnen: Unian, DAN, Lugansk Media Centre

'Steun separatisten kost Rusland 1,15 miljard euro'

Rusland besteedt jaarlijks 1,15 miljard euro om de separatisten in Donetsk en Loehansk te steunen. ''De mensen in de overheidsgebouwen daar zijn niet anders dan marionetten van Moskou, die er neergezet zijn en ook weer verwijderd kunnen worden als dat het Kremlin beter uitkomt'', zei de Oekraïense VN-ambassadeur Volodimir Jeltsjenko gisteravond in de Veiligheidsraad.

De rebellen in Oost-Oekraïne krijgen volgens Jeltsjenko niet alleen alle mogelijke politieke, militaire en sociaal-economische steun, maar worden ook ideologisch gevoed. ''Zonder de financiële steun vanuit Rusland kunnen ze niets beginnen.''

De Oekraïense diplomaat sprak ook over de door Rusland geannexeerde Krim, waar inmiddels 108.000 Russische staatsburgers naartoe zouden zijn gebracht om de demografische situatie op het schiereiland te veranderen. ''Rusland blijft de uitspraak van het Internationale Hof van Justitie van een jaar geleden negeren. Daarbij werd onder meer bepaald dat de rechten van de Krimtataren gerespecteerd moeten worden en het mogelijk moet blijven om in Oekraïenstalig onderwijs te volgen.''

Bron: Unian

Veiligheidsraad laat separatist niet aan het woord

Rusland wilde een prominente separatist uit Loehansk gisteravond tegenover de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties een verklaring te laten afleggen over de lokale verkiezingen op zondag 11 november. Olena Kravtsjenko, voorzitter van de kiescommissie van de door Rusland aangestuurde separatisten in Loehansk, kwam echter niet aan het woord omdat de Westerse landen in de Veiligheidsraad daar niets voor voelden.

Bij een stemming was Rusland de enige voorstander, met zeven tegen en zeven onthoudingen. De Zweeds VN-ambassadeur Carl Skau noemde het ''een gevaarlijk precedent'' als een separatist als Kravtsjenko het woord zou mogen voeren in de Veiligheidsraad.

Toen Rosemary DiCarlo, assistent secretaris-generaal voor politieke zaken van de VN, ook nog eens verklaarde dat zij de kritiek van de Verenigde Staten en de Europese landen steunt dat de separatisten met hun verkiezingen in strijd met de Minsk-akkoorden handelen, kwam Rusland nogmaals alleen te staan in de Veiligheidsraad.

De Russische VN-ambassadeur Vasili Nebenzja haalde uit naar de Europese Unie en de Verenigde staten die onvoldoende druk zouden uitoefenen op Oekraïne zodat dit land zich aan de Minsk-akkoorden houdt. ''Ze blijven volhouden dat de sancties tegen Rusland worden opgeheven als de Minsk-akkoorden worden uitgevoerd, maar zolang ze in Kyiv niet van plan zijn om zich aan die akkoorden te houden en de Europese Unie en de Verenigde Staten accepteren dat, zolang moet Rusland daarvoor bloeden.''

Met de verkiezingen in de Donbas is dat volgens Nebenzja hetzelfde liedje. ''Kyiv doet niets om de politieke afspraken van Minsk na te komen, ook niet die om verkiezingen te houden. En nu wordt er weer bezwaar gemaakt als ze in Donetsk het machtsvacuüm willen oplossen dat is ontstaan na de dood van hun leider Alexander Zachartsjenko.

Nebenzja verweet het Westen dat het een punt maakt van de verkiezingen in de Donbas, terwijl tegelijkertijd de snelle opkomst van ultra-nationalisten in Oekraïne wordt genegeerd. ''Jullie kijken liever de andere kant op, terwijl de geest uit de fles is en jullie niet meer in staat zijn om die er weer in te krijgen.''

Bronnen: RFE/RL, TASS

Acht EU-landen vragen Rusland om verkiezingen separatisten tegen te houden

Nederland is een van de acht Europese landen die Rusland oproepen om de voor zondag 11 november uitgeroepen lokale verkiezingen van de separatisten in Oost-Oekraïne tegen te houden. Ook Groot-Brittannië, Frankrijk, Duitsland, België, Italië, Zweden en Polen onderschrijven deze oproep die door de Britse VN-ambassadeur Karen Pierce gisteravond werd voorgelezen tijdens een bespreking van de situatie in Oost-Oekraïne in de Veiligheisraad.

''Als lidstaten van de Europese Unie staan wij voor de onafhankelijkheid, soevereiniteit en territoriale integriteit van Oekraïne binnen de internationaal erkende grenzen van dit land'', aldus de verklaring. ''Wij veroordelen de illegale 'verkiezingen' van 11 november in de 'Volksrepubliek Loehansk' en de 'Volksrepubliek Donetsk'. Worden die illegale 'verkiezingen' toch gehouden, dan worden daarmee de Minsk-akkoorden geweld aangedaan en wordt de Oekraïense wet geschonden.''

''Wij roepen de internationale gemeenschap op om eensgezind deze illegale 'verkiezingen' af te wijzen omdat die alleen maar de pogingen om een eind te maken aan het oorlogsgeweld in deze regio. Wij dringen er bij de separatisten op om hun plannen voor deze 'verkiezingen' te laten vallen en roepen Rusland op om met grote kracht deze 'verkiezingen' tegen te houden.''

Bron: Unian

Micheil Saakasjvili kan naar Georgië terugkeren als Vashadze president wordt

Micheil Saakasjvili toont zijn Nederlandse ID-kaart.
Als Grigol Vashadze de nieuwe president van Georgië wordt, dan wil hij dat ex-president Micheil Saakasjvili terug moet kunnen keren in zijn vaderland. Saakasjvili was van 2004 tot 2013 president, maar onder zijn opvolger Giorgi Margvelasjvili werd hij bij verstek veroordeeld wegens machtsmisbruik. Hij heeft intussen zes jaar gevangenisstraf opgelegd gekrege.

De 50-jarige Saakasjvili, getrouwd met de Nederlandse Sandra Roelofs, dook vervolgens op in Oekraïne waar hij van mei 2015 tot november 2016 gouverneur van de provincie Odesa was. Hij kreeg een Oekraïens paspoort waardoor hij zijn Georgische nationaliteit kwijtraakte. Saakasjvili raakte in onmin met president Petro Porosjenko.

Dat kostte hem zijn baan, maar hij werd vervolgens ook het land uitgezet toen hij politieke ambities toonde en zich tegen de president afzette. In september vorig jaar kwam hij illegaal terug in Oekraïne, om vervolgens toch weer naar Polen te worden uitgezet. Sindsdien woont hij in Nederland, waar hij een voorlopige verblijfsvergunning kreeg vanwege gezinshereniging.

Saakasjvili gaf afgelopen zomer te kennen dat hij zich weer actief met de Georgische politiek wilde gaan bemoeien. Presidentskandidaat Grigol Vashadze maakte deel uit van Saakasjvili's partij Verenigde Nationale Beweging en hij is Saakasjvili nog steeds goedgezind, getuige zijn verklaring van afgelopen zondag toen hij in de eerste ronde van de presidentsverkiezingen 37,7 procent van de stemmen kreeg.

Zijn belangrijkste rivaal Salome Zoerabishvili kreeg weliswaar 38,66 procent maar de derde deelnemer aan deze verkiezingen David Bakradze heeft al aangekondigd dat hij Vashadze gaat steunen in de tweede ronde die uiterlijk op 2 december plaats moet hebben. Bakradze kreeg afgelopen zondag 11 procent van de kiezers achter zich.

Politiek analisten constateren dat Vashadze als president de bevoegdheid heeft om Saakasjvili te rehabiliteren, zodat hij veilig terug kan naar Georgië. Tegelijkertijd wordt opgemerkt dat Saakasjvili intussen zo omstreden is dat zijn terugkeer voor veel politieke onrust kan zorgen.

Bron: 112.ua

dinsdag 30 oktober 2018

Timosjenko pleit voor een Boedapest+ akkoord

Joelia Timosjenko.
Presidentskandidaat Joelia Timosjenko wil opnieuw gaan overleggen met de landen die in 1994 het Verdrag van Boedapest hebben onderschreven over de garantie die ze destijds gaven om de veiligheid van Oekraïne te garanderen als het de kernwapens uit de Sovjettijd op zou geven. Het gaat om de Verenigde Staten, Groot-Brittannië en ook Rusland. Frankrijk en China sloten zich er later bij aan.

Timosjenko wil ook Duitsland er bij hebben, omdat bondskanselier Angela Merkel zich in de afgelopen bijna vijf jaar heeft opgeworpen als ijveraar voor vrede in Oost-Oekraïne. En daar is het Timosjenko nu ook om begonnen. Ze wil met de regeringsleiders van al die landen, ook van Rusland, zien te bereiken dat de oorlog in Oost-Oekraïne wordt beëindigd en dat Rusland de Krim teruggeeft aan Oekraïne. Alleen zo kan volgens haar worden voldaan aan de afspraak van destijds.

De leider van de Moederlandpartij, die al geruime tijd de peilingen voor de presidentsverkiezingen van maart aanvoert, sprak vanmiddag op een veiligheidsconferentie in Kyiv. Daar pleitte zij voor betere internationale garanties voor de veiligheid van Oekraïne, aangezien de belofte van Boedapest nooit is vervuld door de Russische agressie jegens Oekraïne en de gelatenheid bij de andere landen die het verdrag 24 jaar geleden onderschreven. ''Daardoor is sprake van een precedent, en dat vormt niet alleen voor Oekraïne een bedreiging'', stelde Timosjenko vast.

Timosjenko stelde nadrukkelijk dat zij niet af wil van de onderhandelingen in Minsk, hoe weinig succesvol die in de afgelopen jaren ook zijn geweest. ''God verhoede dat, vooral omdat er geen alternatief is voor deze onderhandelingen. We willen zoveel mogelijk samenwerken met Westerse landen, met de hele wereld om er maar voor te zorgen dat het overleg in Minsk nieuw leven in wordt geblazen, maar ik pleit er ook voor om naar alternatieven te kijken, als er maar een einde komt aan het geweld dat tegen ons wordt gebruikt.''

Oud-president Leonid Koetsjma die in 1994 namens Oekraïne het Verdrag van Boedapest sloot, sprak vorige maand zijn teleurstelling uit over de houding van de landen die destijds de Oekraïense veiligheid wilden garanderen. Hij eiste zelfs excuses van de Amerikaanse president Donald Trump voor het niet nakomen van die afspraak.

Bron: Ukrinform

Oekraïner verdient nu gemiddeld 282,56 euro

Het gemiddelde loon in Oekraïne kwam in september uit op 9.042 hrivna (282,56 euro). Het is een daling van 1,2 procent ten opzichte van augustus, maar een stijging van 12,9 procent sinds september vorig jaar. De regering verwacht dat het gemiddelde maandloon eind dit jaar op 10.000 hrivna (312,50 euro) uit komt. Het minimumloon ging op 1 januari omhoog van 3.200 naar 2.723 hrivna (116,34 euro).

Bron: Unian

Kaartje: militaire situatie Oost-Oekraïne gisteren

Klik op de afbeelding voor een grotere versie.
Bron: Oekraïense ministerie van Defensie

Veiligheidsraad bespreekt situatie Oost-Oekraïne

De situatie in Oost-Oekraïne staat na een half jaar weer eens op de agenda van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties. Vanavond wordt de situatie daar volgens de Oekraïense ambassadeur bij de VN, Oleh Nikolenko, besproken naar aanleiding van de lokale verkiezingen die de door Rusland aangestuurde separatisten hebben aangekondigd voor zondag 11 november. De vorige keer dat de Veiligheidsraad over Oost-Oekraïne vergaderde was op 29 mei.

Bron: Unian

Rebellen vallen twintigmaal aan, soldaat gewond

Een Oekraïense soldaat is gisteren gewond geraakt als gevolg van een aanval van de door Rusland aangestuurde rebellen. Een rebel kwam om het leven en twee raakten gewond bij tegenaanvallen van het leger. De rebellen vielen het leger twintigmaal aan, bij Avdiivka, Krasnohorivka, Stanitsja Loehanska, Verchniotoretske, Piski, Novotrojtske, Novomichailivka, Tsjermalik, Pavlopil, Hnoetove, Vodiane en Lebedinske.

Verrassend genoeg werd er alleen met geweren geschoten op de Oekraïense legerposities. Dat was ook na middernacht het geval toen de rebellen schoten op soldaten bij het dorp Pavlopil.

De separatisten in Donetsk maken melding van schade aan zeven woningen in het dorp Staromichailovka. Het Oekraïense leger zou daar vanmorgen een aanval hebben geplaatst. Niemand raakte gewond. Gisteren brak brand uit in een woning in hetzelfde dorp. Volgens de separatisten zou een Oekraïense drone een explosief hebben gedropt en werden brandweerlieden beschoten toen ze het vuur wilden doven.

De separatisten in Loehansk zeggen dat er gisteren twee aanvallen met pantserwagens van het Oekraïense leger waren op hun posities bij Goloebovskoje en Kalinovka.

Bronnen: Unian, DAN, Lugansk Media Centre

Duitsland in trek bij Oekraïense arbeidsmigranten

Mocht Duitsland de grens openstellen voor Oekraïense werknemers, dan wil 59 procent van de Oekraïense arbeidsmigranten Polen verlaten en verder westwaarts trekken. Dat meldt de Poolse krant
RzeczPospolita. Het kan de Poolse economie in grote problemen brengen, want er werken inmiddels bijna twee miljoen Oekraïners terwijl veel Polen verder Europa in zijn gegaan omdat daar de lonen hoger zijn.

De toestroom van Oekraïense arbeidsmigranten is overigens in de afgelopen drie jaar wel met 7 procent afgenomen, terwijl de vraag vanuit Polen onverminderd groot is. Ook Tsjechië en Slowakije zijn populair bij de Oekraïners om er te werken. Veelal gaat het om werk in de landbouw en in fabrieken. In totaal werken 3,2 miljoen Oekraïners in het buitenland.

Bron: Unian

'We winnen niets door verdrag over Zee van Azov met Rusland op te zeggen'

Als Oekraïne het verdrag met Rusland over het gezamenlijk bezitten van de Zee van Azov en de Straat van Kertsj opzegt, dan kan dat voor een nieuw conflict zorgen over welk deel van wie is. Daarvoor waarschuwde Olena Zerkal, onderminister van Buitenlandse Zaken voor Europese Integratie, gisteravond tijdens de talkshow Vrijheid van Meningsuiting.

In 2003 werd het verdrag gesloten na onenigheid over de vraag bij welk land het eilandje Toezla behoort. Het eilandje, met een oppervlak van slechts 3,5 kilometer, wordt nu gebruikt als 'tussenstation' voor de brug over de Straat van Kertsj die de Krim verbindt met het Russische vasteland. Dat is in tegenstrijd met het verdrag dat Oekraïne en Rusland destijds hebben gesloten.

Zerkal legde gisteravond uit dat het verdrag vijf artikelen telt, waarvan er één in al die vijftien jaar niet is uitgevoerd. Dan gaat het om de afbakening, het vaststellen waar de Zee van Azov begint en eindigt. Er wordt nu gepleit voor het opzeggen van het verdrag. De onderminister ziet daar niets in.

''Vanuit juridisch standpunt bezien valt er voor Oekraïne niets bij te winnen, eerder het tegendeel. We kunnen een nieuw conflict met Rusland krijgen, ditmaal over hoe we de Zee van Azov willen afbakenen.''

Oekraïne heeft al wel een rechtszaak tegen Rusland aangespannen vanwege de illegale bouw van de brug over de Straat van Kertsj. Die zaak is gebaseerd op het Zeerechtverdrag van de Verenigde Naties. ''Het verdrag uit 2003 voldoet niet aan de eisen die dit VN-verdrag daarvoor hanteert, maar het is natuurlijk wel een verdrag van twee landen. We verwachten in de loop van volgend jaar een uitspraak'', aldus Zerkal.

Bron: Interfax

Bulgaarse bende opgepakt om valse paspoorten

In Bulgarije zijn vijftien ambtenaren opgepakt op verdenking van grootschalige identiteitsfraude. De groep zou duizenden buitenlanders tegen betaling een Bulgaarse 'herkomstakte' hebben verstrekt. Daarmee konden ze een Bulgaars paspoort aanvragen en zonder visum naar de rest van de Europese Unie reizen, ook om te werken.

De ambtenaren vroegen volgens Bulgaarse media 5.000 euro voor ieder vals document. Er zouden zo'n dertig aktes per week zijn uitgegeven. In totaal zouden duizenden mensen van de fraude hebben geprofiteerd, vooral Oekraïners, Moldaviërs en Macedoniërs.

Onder de arrestanten is volgens Bulgaarse media de directeur van de overheidsinstantie die de belangen behartigt van Bulgaren in het buitenland. Kantoren van die dienst zijn doorzocht. De ambtenaren worden onder meer verdacht van omkoping en machtsmisbruik.

Eerder al werd een Poolse bende opgerold die valse paspoorten verkocht aan Oekraïners. Met een Pools paspoort werden die vervolgens naar Engeland gestuurd om daar te werken.

Bronnen: NOS, 112.ua

maandag 29 oktober 2018

Zanger Okean Elzy (nog) niet in voor presidentschap

Svjatoslav Vakartsjoek.
Svjatoslav Vakartsjoek is niet van plan om zich kandidaat te stellen voor de presidentsverkiezingen in maart volgend jaar. De leadzanger van de populaire band Okean Elzy heeft dat afgelopen weekeinde verklaard op een bijeenkomst in Charkiv. Vakartsjoek doet het goed in de peilingen en een tijdlang werd hij zelfs gezien als een bedreiging voor de kandidaten van de gevestigde orde, omdat veel Oekraïners vertrouwen in hem hebben.

Vakartsjoek heeft eerder al wel eens gezegd dat hij niet de ambitie heeft om president te worden. Vervolgens liet hij het een tijdlang in het midden, maar nu is er dan definitief duidelijkheid. ''Ik wil het nog maar eens hardop zeggen dat ik het belang er niet van in zie, al wil ik wel graag dat er dingen veranderen in ons land.'' Politieke ambitie is er dus wel degelijk.

De zanger zat na de Oranjerevolutie al eens een paar maanden in het parlement namens de partij van toenmalig president Viktor Joestsjenko, maar hij haakte teleurgesteld af. Hij constateert nu dat de politieke cultuur nog altijd is als in 1991. ''We zijn ons als bevolking bewuster geworden van onze positie, maar de politieke cultuur is nog altijd die van de Sovjet-Unie.'' Op een vraag van een van zijn toehoorders welke toekomst hij voor zichzelf ziet, als politicus of als muzikant, antwoordde Vakartsjoek ontwijkend: ''Dat moet nog blijken. We zullen zien.''

Bron: 112.ua

Rusland vreest toetreding van Oekraïne tot NAVO

Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken houdt het voor heel goed mogelijk dat Oekraïne en Georgië op een dag toetreden tot de NAVO. ''Voor ons gaat dat dan een kolossaal militair en economisch probleem worden'', aldus Andrej Kelin, directeur van de afdeling voor samenwerking met Europa van het ministerie, in een interview met het Oekraïense persagentschap Unian.

Volgens Klein voldoen beide landen nu niet aan de voorwaarden voor toetreding zoals die zijn opgesteld na de eerste 'uitbreidingsgolf' van het militaire bondgenootschap. ''Inmiddels wordt er uit politieke overwegingen flexibel met die voorwaarden omgegaan. Dat hebben we ook kunnen zien bij de toetreding van met name Montenegro'', constateert Kelin.

Hij voorziet dat bij toetreding van Oekraïne tot de NAVO ''een nieuwe verdedigingslinie nodig is bij onze derde hoofdstad, Sotsji, om ons te kunnen verdedigen tegen een potentiële vijand aan de grens'' en dat gaat handenvol geld kosten, want ''onze grens met Oekraïne is enorm lang''. Het is niet direct de verwachting dat Oekraïne snel lid wordt van de NAVO. ''Maar als onze voormalige samenwerkingspartners in het Westen kiezen voor een nieuwe confrontatie, dan moeten we ons daar wel goed op hebben voorbereid.''

Bron: Unian

Mazelen eist weer leven, nu van 12-jarige jongen

Dit jaar al acht doden door complicaties bij mazelen.
De mazelenepidemie in Oekraïne heeft opnieuw een dodelijk slachtoffer geëist. Ditmaal gaat het om een twaalfjarige jongen uit het dorp Strabitsjovo in de westelijke provincie Transkarpatië. Hij was al een week ziek voordat er een dokter bij werd geroepen. Die constateerde dat de jongen de mazelen had, maar ook dat hij door complicaties steeds zieker aan het worden was. Het kind overleed in een ziekenhuis.

De ouders hebben een klacht ingediend tegen het ziekenhuis omdat daar onvoldoende medische zorg zou zijn verleend. De politie heeft de klacht in onderzoek, maar wil ook van de ouders weten waarom ze hun kind niet hebben laten inenten tegen mazelen toen hij anderhalf jaar oud was. Er zijn dit jaar al meer dan 5.000 gevallen van mazelen geconstateerd in Oekraïne. Als gevolg van complicaties waren er acht sterfgevallen, kinderen maar ook volwassenen.

Bron: 112.ua

Rebellen vallen 19 maal aan, soldaat raakt gewond

De door Rusland aangestuurde rebellen hebben het leger gisteren negentien maal aangevallen. Een Oekraïense soldaat raakte gewond, terwijl de rebellen bij tegenaanvallen van het leger twee van hun manschappen gedood zagen worden. Nog eens zes rebellen raakten gewond.

Er werd geschoten met granaatwerpers en zware machinegeweren op de legerposities bij Avdiivka, Marjinka, Krimske, Piski, Slavne, Taramtsjoek, Berezove, Pavlopil, Hnoetove, Lebedinske, Vodiane en Sjirokine. Soldaten bij het dorp Krimske werden onder vuur genomen met 120 millimetr mortieren, die bij de dorpen Loehanske en Hnoetove met 82 millimeter mortieren. Na middernacht was het rustig.

De separatisten in Donetsk zeggen dat het Oekraïense leger gisteren 22 aanvallen heeft gedaan op hin posities bij Sjachta Gagarina, Alexandrovka, Stormichailovka, de omgeving van het kapotsgeschoten vliegveld van Donetsk, Sjachta Troedovskaja, Spartak, Elenovka, Kroetaja Bakja, Leninskoje, Kominternovo en Sachanka. Het leger zou tanks, 82 en 120 millimeter mortieren, pantserwagens, granaatwerpers en geweren hebben gebruikt.

De separatisten in Loehansk maken melding van vier aanvallen. Hun posities bij Kalinovo, Sokolniki en Zhelobok zouden zijn beschoten met 122 millimeter artillerie, 82 en 120 millimeter mortieren en pantserwagens.

Bronnen: Unian, DAN, Lugansk Media Centre

Russische zakenman onthult plan voor staatsgreep

De in Canada wonende Russische ondernemer Alexej Doesjoetin zegt dat hij bij toeval een Russisch spionagenetwerk heeft ontdekt dat is opgezet om de Oekraïense regering omver te werpen en er een pro-Russische voor in de plaats te zetten. Het zou gaan om een bloedige staatsgreep met Russische hulp. Eerder al kwam Doesjoetin in het nieuws nadat hij had onthuld dat de Oekraïense zakenman Timofi Nahorni en twee anderen banden zouden hebben met een Russische geheime dienst FSB.

Doesjoetin zelf zegt zijn bedrijf in Rusland kwijt te zijn geraakt door toedoen van het ministerie van Defensie. Hij woont nu in Canada waar hij reizen organiseert voor Europese artiesten en sporters. Daarvoor had hij ook contact met de Oekraïense zakenman Nahorni die hem had gevraagd om een financiële vergoeding samen te gaan werken met de FSB.

Het is onduidelijk in hoeverre Doesjoetin een betrouwbare bron is. Hij zat zes jaar in de gevangenis na een mislukte poging om de corruptie in de Russische bouwwereld aan de kaak te stellen. Zijn mentale gezondheid heeft er flink onder geleden.

Bron: Unian

Antiterroristische actie op komst in Kramatorsk

Opvallend nieuws vanmorgen uit de stad Kramatorsk, dichtbij de frontlijn in Oost-Oekraïne. Het leger daar kondigt voor woensdag en donderdag een antiterroristische actie aan en vragen de inwoners om op beide dagen alleen naar buiten te gaan als dat echt noodzakelijk is. Ook moeten ze ''voldoen aan de regels voor persoonlijke veiligheid en de omgang met verdachte voorwerpen en explosieve stoffen''.

Wie zich toch op straat begeeft en naar een andere wijk wil, dient wel over een identiteitsbewijs te beschikken, want er zullen controles zijn. Er is volgens de aankondiging geen reden tot paniek. Er wordt wel op gewezen dat het dreigingsniveau van aanslagen in de provincies Donetsk en Loehansk nog altijd groot is - code rood.

Bron: Ukrinform

zondag 28 oktober 2018

Mijnwerkers staken, 600 meter ondergronds

Zestien mijnwerkers zijn op 600 meter diepte in staking gegaan in de kolenmijn Kapoestin en ze zijn van plan daar te blijven, ondanks dat vlakbij een mijngang deels is ingestort en nu onder water staat. De mijnwerkers hebben nog vier maanden loon tegoed en dat eisen ze op met hun staking. Ook willen ze dat directeur Valentin Kiseljov wordt ontslagen omdat hij het staatsmijnbedrijf Lisitsjanskvoegillia op de rand van de afgrond heeft gebracht en er van wordt verdacht dat hij voor eigen gewin in de mijn gedolven steenkool heeft verkocht.

De zestien mijnwerkers vinden niet dat hun leven gevaar loopt na de gedeeltelijke instorting van de mijngang waar ze zich vlakbij bevinden. ''Ze blijven waar ze zijn. Ze hebben de situatie bekeken en geconstateerd dat ze nog altijd twee ontsnappingsroutes hebben om bovengronds te komen als het te gevaarlijk wordt'', zegt hun woordvoerder.

Volgens voorzitter Michailo Volinets van de Onafhankelijke Bond van Mijnwerkers hebben de mijnwerkers samen bijna 170 miljoen hrivna (5,3 miljoen euro) tegoed van het mijnbedrijf in de provincie Loehansk.

Bron: 112.ua

'Oekraïne kan met vier maatregelen problemen met Rusland op Zee van Azov oplossen'

Militair expert Jevhen Loepakov meent dat er vier maatregelen nodig zijn om de agressieve handelwijze van de Russische marine op de Zee van Azov te beteugelen. ''In de eerste plaats moeten we onmiddellijk het in 2003 gesloten verdrag met Rusland opzeggen'', meent de vicevoorzitter van de Unie van Oekraïense Legerofficieren.

Dit verdrag kwam tot stand na onenigheid over het eilandje Toela en behelst dat beide landen de Zee van Azov tot hun gezamenlijke territoriale wateren mogen rekenen. Rusland houdt zich niet aan het verdrag door z'n kustwacht vrachtschepen met Oekraïense bestemming gemiddeld zo'n dertig uur op te houden voor 'inspecties'.

Ten tweede, aldus Loepakov op de nieuwssite Obozrevatel, moet Oekraïne na afstand te hebben gedaan van het verdrag uit 2003 duidelijk aangeven waar de grens van de eigen territoriale wateren behoort te liggen. De derde maatregel zou de aankondiging moeten zijn van een militaire oefening binnen de eigen grenzen van de Oekraïense strijdkrachten, met de inzet van zowel raketten als artillerie.

''Worden deze stappen gevolgd, dan hebben Oekraïne en Rusland weer net als voor 2003 hun eigen deel van de Zee van Azov. Dan kan de NAVO probleemloos worden gevraagd om mee te doen aan een oefening van de Oekraïense marine op de Zee van Azov.'' Volgens Loepakov kan dat nu niet, want zolang de Zee van Azov gezamenlijk bezit is, zijn marineschepen die niet van Oekraïne of Rusland zijn niet welkom zonder toestemming van beide landen. ''Maar als we weer ons eigen deel van de Zee van Azov hebben, kunnen marineschepen mee doen aan een gezamenlijke oefening.''

Bron: Unian

OVSE raakt drone kwijt bij volgen 82e 'hulpkonvooi'

De OVSE is gisteren een drone kwijtgeraakt waarmee het inmiddels 82e Russische konvooi voor de separatisten in Donetsk in de gaten werd gehouden. Het onbemande verkenningsvliegtuigje nam een militair voertuig met een installatie voor luchtdoelraketten van het type 9K33 Osa waar bij Kalinove en een tankwagen met brandstof bij Nizhnokrinske, beide plaatsen in handen van de door Rusland aangestuurde separatisten.

Vervolgens werden met de drone zeven vrachtwagens met Russische kentekenplaten waargenomen op een zandweg bij het eveneens bezette Saurivka aan de Russische grens, ver uit de buurt van een officiële grensovergang. Het moet gaan om het door de separatisten zelf met trots aangekondigde 82e 'hulptransport'.

Vervolgens vervolgens ging het contact met het onbemande verkenningsvliegtuigje verloren nabij Nizhnokrinske. Een half uur daarvoor was het contact al bemoeilijkt door stoorzenders bij Saurivka en Nizhnokrinske. De drone keerde niet terug naar de basis in Stepanivka, een plaats in het regeringsgebied, en wordt door de OVSE als verloren beschouwd.

Bron: Unian

Soldaat gedood, rebellen vallen vijftienmaal aan

De 47-jarige Oekraïense soldaat Dmitro Koezmitsj is gisteren gedood bij een aanval van door Rusland aangestuurde rebellen. Die vielen het leger vijftienmaal aan, waarvan vijfmaal met zware, door het akkoord van Minsk verboden zware wapens. De aanvallen richtten zich op de omgeving van Svitlodarsk en bij de dorpen Krimske, Loehanske, Piski, Opitne, Pavlopil, Hnoetove, Vodiane en Lebedinske.

Er werd doorgaans geschoten met granaatwerpers, zware machinegeweren en geweren. De soldaten bij Loehanske werden ook met 120 millimeter mortieren bestookt, en die bij Svitlodarsk, piski en Vodiane met 82 millimeter mortieren. De rebellen waren vooral actief in het gebied langs de Zee van Azov. Na middernacht was er een enkele aanval op de soldaten bij de stad Avdiivka.

Bron: Unian

Aardgas wordt duurder op 1 november én 1 mei

De aardgasprijs voor de huishoudens gaat nog verder omhoog. Komende donderdag gaat de al aangekondigde prijsverhoging van 23,5 procent naar 265 euro per duizend kubieke meter. Premier Volodimir Hrojsman beloofde afgelopen week dat dit zo blijft gedurende het winterseizoen, maar uit de gisteren gepubliceerde tekst van een kabinetsbesluit blijkt dat er op 1 mei een nieuwe verhoging aan zit te komen.

Tot eind december moet dan 307 euro worden betaald. Het komt neer op een prijsverhoging van nog eens 40 procent.

Het kabinet heeft in de begroting voor volgend jaar 55 miljard hrivna (bijna 2 miljard euro) uitgetrokken voor woonlastensubsidies voor de armste huishoudens. President Petro Porosjenko heet al laten weten dat dit bedrag omhoog, in een reactie op de verkiezingsbelofte van oppositieleider Joelia Timosjenko die alle prijsverhogingen van de afgelopen drie jaar terug wil draaien als zij in maart tot president wordt gekozen.

De prijsverhogingen zijn het gevolg van afspraken met het Internationaal Monetair Fonds (IMF) die Oekraïne financieel op de been heeft gehouden sinds het uitbreken van de economische crisis die weer het gevolg was van het verlies van zowel de door Rusland geannexeerde Krim als van de industrie in de door Rusland aangestuurde separatisten delen van de provincies Donetsk en Loehansk.

De speciale Amerikaanse gezant Kurt Volker heeft in een interview met het persagentschap Interfax gezegd dat veel huishoudens moeite zullen hebben met de prijsverhogingen van aardgas, maar dat het op de langere termijn positief uitpakt omdat de noodzaak met zich mee brengt dat de overheid de energiesector gaat hervormen. Hij constateert ook dat de gasprijs voor de huishoudens ''niet correspondeerde met de werkelijkheid''.

Bronnen: Unian, 112.ua, Interfax

zaterdag 27 oktober 2018

'Oekraïne liet twee grote kansen liggen na schietpartij op de Krim'

Oekraïne heeft na de schietpartij van 17 oktober op de Technische Hogeschool op de Krim twee grote kansen laten liggen, meent de journalist Pavlo Kazarin. Aan de nieuwssite Krim Reali legt hij uit dat uit de reacties vanuit de Oekraïense bevolking en de manier waarop de Oekraïense media berichtten over de schietpartij die 21 levens eiste en meer dan vijftig gewonden geen al te grote betrokkenheid meer blijkt bij de Oekraïners die nu al 4,5 jaar onder een Russische bezetting moeten leven.

Dat had anders gekund, namelijk door net als op het schiereiland een dag van nationale rouw af te kondigen als teken van solidariteit. Ook had Oekraïne aan al die landen die vanwege de annexatie van de Krim economische sancties hebben opgelegd aan Rusland een signaal afgegeven dat de 2,5 miljoen inwoners van de Krim nog altijd als landgenoten worden beschouwd.

Kazarin wijst in dit verband op een recente peiling waaruit blijkt dat maar liefst 69 procent van de Oekraïners vindt dat de Krim nog altijd bij hun land hoort, dat 12 procent vindt dat de Krim een autonome republiek moet blijven en 4 procent ziet het in maart 2014 geannexeerde schiereiland als deel van Rusland.

Bron: Ukraine Crisis Media Center

Kiezerscomité: parlement telt veel 'werkschuwen'

Van de 423 leden die het Oekraïense parlement momenteel nog telt, waren er volgens het Nationaal Kiezerscomité maar liefst 54 die deze maand niet of nauwelijks aanwezig waren. Veertig van hen waren negen van de tien keer niet in het parlement, veertien lieten zich al helemaal niet zien. Volgens het Nationaal Kiezerscomité waren tien niet met vakantie en hadden ze ook verder geen excuus voor hun afwezigheid.

Dmitro Jarosh, Vadim Rabinovitsj, Konstantin Zhevago, Lev Pidlesetski, Roman Zvaritsj, Glib Zagoria, Dmitro Goloebov en Uhim Zviagilski waren notoire afwezigen zonder geldig excuus. Van andere parlementsleden is het echter wel duidelijk waarom ze niet kwamen opdagen.

Sergej Kleve, Jevgen Bakoelin en Oleksandr Onitsjenko worden gezocht door justitie en bevinden zich in het buitenland. Nadia Savtsjenko zit gevangen op verdenking van het beramen van een bloedige staatsgreep, terwijl Vjacheslav Konstantinovski en Andri Zhoervhi hun vertrek uit het parlement al hebben aangekondigd en het daarom voor gezien houden.

De meest werkschuwe parlementariërs zijn afkomstig van de fracties van de Moederlandpartij (elf parlementsleden) en Volja Narodi (acht parlementsleden). Het Nationaal Kiezerscomité zegt dat het geen uitzondering is dat er zo weinig parlementsleden komen opdagen. Gemiddeld zijn er vijftig parlementsleden bij 90 procent of meer van de stemmingen afwezig.

Bron: Kyiv Post

Kaartje: militaire situatie Oost-Oekraïne gisteren

Klik op de afbeelding voor een grotere versie.
Bron: Oekraïense ministerie van Defensie

Negen aanvallen rebellen, twee soldaten gewond

De door Rusland aangestuurde rebellen vielen gisteren maar negenmaal het Oekraïense leger aan, maar daarbij liepen dan wel twee soldaten verwondingen op. Bij tegenaanvallen door het leger werd een rebel gedood en raakten zeven gewond. De rebellen schoten met granaatwerpers, zware mitrailleurs en geweren tweemaal op de versterkte legerposities bij de stad Avdiivka. Verder waren er aanvallen op de soldaten bij de dorpen Krimske, Taramtsjoek, Pavlopil, Vodiane en Hnoetove.

De separatisten in Donetsk melden dat het Oekraïense leger in toenemende mate gebruik maakt van onbemande verkenningsvliegtuigjes. Deze week zouden negen drones zijn gesignaleerd. Vijf daarvan werden door rebellen uit de lucht geschoten.

Bronnen: Unian, DAN

Europees Parlement krijgt ook speciale gezant

Kurt Volker.
Het Europese Parlement heeft donderdag besloten om een speciale gezant te benoemen voor Oost-Oekraïne en de Krim, zoals de Verenigde Staten al een tijdje heeft in de persoon van Kurt Volker. En die is blij met dit besluit. Want, zegt hij in een interview met het Oekraïense persagentschap Interfax, ''we moeten er voor zorgen dat de annexatie van de Krim en de oorlog in de Donbas in beeld blijft''.

Volker benadrukte twee weken geleden in gesprekken met leden van het Europese Parlement dat het belangrijk is dat ze de ontwikkelingen in de Donbas en op de Krim blijven. Als er eenmaal een Europese speciale gezant is aangesteld, dan wil de Amerikaanse diplomaat daar maar al te graag mee samenwerken. Hij gaat zelf in november weer naar Oekraïne voor overleg.

Bron: 112.ua

Staatsschuld Oekraïne daalt met kleine stapjes

De Oekraïense staatsschuld is in september met 190 miljoen dollar gedaald naar 74,66 miljard dollar. Dat is een daling van 0,3 procent. Ook de schuld in de nationale munt is gedaald en wel met 3,9 miljard hrivna (59,3 miljoen euro) naar 2,113 biljoen hrivna (66,52 miljard euro), een daling met 0,2 procent.

Sinds het begin van dit jaar is het een daling van de staatsschuld in dollars met 2,2 procent en in hrivna met 1,4 procent. In augustus nam het kabinet een strategisch plan aan om de staatsschuld eind 2020 op maximaal 49 procent van het bruto nationaal product te brengen.

Bron: Unian

Protest tegen dienstplicht jongeren op de Krim

Het Oekraïense ministerie van Buitenlandse Zaken wil dat Rusland stopt met het oproepen van inwoners van de geannexeerde Krim en de marinehavenstad Sevastopol voor het vervullen van dienstplicht in het Russische leger. In het laatste kwartaal van dit jaar worden bijna 18.000 jongeren opgeroepen. Wie dienst weigert, wordt vervolgd. Dat is al in een groot aantal gevallen gebeurd, aldus het ministerie.

Oekraïne beschouwt de inwoners van de Krim en Sevastopol nog altijd als eigen staatsburgers en noemt het een grove schending van de internationale regels die het Rusland als bezetter verbieden om inwoners onder dwang dienstplicht te vervullen in het bezettende leger. Diezelfde regels verbieden propaganda voor vrijwillig tot het bezettende leger toe te treden.

Bron: 112.ua

vrijdag 26 oktober 2018

Loekasjenko werpt zich op als bemiddelaar

De Wit-Russische president Aleksander Loekasjenko vindt dat Europa en de Verenigde Staten zich niet moeten bemoeien met het oorlogsconflict in Oost-Oekraïne. Hij wil zelf gaan bemiddelen tussen Rusland en Oekraïne. Loekasjenko heeft het er nadrukkelijk over dat ''wij - de drie Slavische landen - dit probleem moeten oplossen''. Hij heeft dit vandaag gezegd tegen de Oekraïense president Petro Porosjenko die op bezoek was in Minsk.

''Het is onze ramp, ons probleem. Niet van de Europeanen of de Amerikanen, van niemand anders - en wij moeten het oplossen zodat het geen bevroren conflict wordt'', aldus de Wit-Russische president. Hij verzekerde Porosjenko dat Wit-Rusland Oekraïne nooit zal aanvallen. ''Ik heb het al eens eerder gezegd: als we vanuit het noorden Oekraïne binnen rijden, dan is dat met landbouwmachines, trolleybussen en andere bussen. Wij zullen nooit tanks tegen jullie inzetten, want wij geven om jullie.''

Al sinds september 2014, enkele maanden na het uitbreken van het conflict in Oost-Oekraïne, wordt in Minsk zonder veel resultaat onderhandeld tussen Rusland en Oekraïne over een oplossing. Wit-Rusland faciliteert slechts, want het doet niet mee aan de onderhandelingen.

Bron: 112.ua

Oekraïense havens lijden forse verliezen door Russische 'inspecties' op Zee van Azov

De havens van Marioepol en Berdjansk lijden forse verliezen door de pesterijen van de Russische kustwacht op de Zee van Azov tegen vrachtschepen met als bestemming Oekraïne. Het havenbedrij van Marioepol heeft volgens minister Volodimir Omeljan van Infrastructuur een vierdaagse werkweek in moeten voeren omdat steeds meer rederijen besluiten om de Zee van Azov te mijden of omdat schepen gemiddeld meer dan dertig uur vertraging oplopen door een 'inspectie' van de Russische kustwacht.

Het havenbedrijf lijdt dagelijks een verlies tussen de 13.000 en 44.000 euro, aldus de minister. Het zou voor de havens van Marioepol en Berdjansk inmiddels om meer dan 30 miljoen euro gaan. De rederijen, ook uit Nederland, maken door het oponthoud ook veel meer kosten dan normaal. Er zouden inmiddels meer dan 200 vrachtschepen lastig zijn gevallen. Vaak moet er ook nog smeergeld worden betaald om verder te kunnen varen.

Plaatsvervangend algemeen directeur Vasil Servatjoek van de Oekraïense Grensbewaking heeft vandaag tijdens een veiligheidsconferentie in Lviv gezegd dat de Russische marine inmiddels meer dan 120 schepen heeft gestationeerd op de Zee van Azov. ''De situatie is ernstig, nogal bedreigend voor ons'', aldus Servatjoek. Het Europese Parlement heeft gisteren in een motie de Europese Commissie opgeroepen om economische sancties tegen Rusland in te stellen als de situatie op de Zee van Azov uit de hand loopt.

Bronnen: Ukrinform, Unian

Timosjenko en Hritsjenko beste vertolkers onvrede

Joelia Timosjenko, leider van de Moederlandpartij.
Joelia Timosjenko (Moederlandpartij) en Anatoli Hritsjenko (Burgerpositie) geven het best weer wat er aan onvrede leeft onder de Oekraïense bevolking, zo blijkt uit een peiling van het onderzoeksbureau KIIS. Op de vraag met wie ze het het vaakst mee eens zijn, antwoordt 10,7 dat dit Timosjenko is, terwijl 10,6 procent Hritsenko aanwijst. Oleh Liasjko (Radicale Partij) komt bij 8,8 procent het best uit de bus en 8,1 procent zegt dat Sjatoslav Vakartsjoek, leadzanger van de populaire band Okean Elzy en sociaal activist, datgene vertolkt waar ze het meest mee eens zijn.

Tegelijkertijd blijkt dat 29,6 procent van de deelnemers aan de peiling geen keus te kunnen maken uit de zeven politici en activisten die ze kregen voorgeschoteld. Nog eens 21,6 procent zegt dat geen van de zeven datgene vertolkt waarmee ze het helemaal eens of oneens zijn.

Bron: Interfax

Foreign Policy corrigeert 'foutje' van OVSE'er Hug

Alexander Hug.
Het Amerikaanse digitale magazine Foreign Policy heeft een opmerking over het al dan niet deelnemen van Russische soldaten aan de oorlog in Oost-Oekraïne weggelaten uit het afscheidsinterview van Alexander Hug, de leider van de waarnemersmissie van de OVSE. Hug zei dat zijn waarnemers weliswaar hebben geconstateerd dat er mensen rondliepen in jassen met daarop emblemen van het Russische, ''maar dat je zo'n jas overal kunt kopen''.

De redactie van Foreign Policy zegt in een nadere uitleg dat het weglaten van deze zinsnede bewust is gebeurd ''omdat het niet strookt met de rest van het verhaal van Hug''.

Vicevoorzitter Irina Herasjtsjenko van het Oekraïense parlement spreekt haar teleurstelling uit over de gewraakte opmerking van de Zwitser die zijn post in Oost-Oekraïne komende woensdag verlaat. ''Ik hoop dat Hug het inderdaad niet zo bedoeld heeft als hij het uitsprak. Volgens Herasjtsjenko benoemt de OVSE wekelijks in rapporten over de aanwezigheid van Russische wapens en militaire voertuigen in de Donbas.

Bron: Interfax

Rebellen vallen zeventien maal aan, soldaat gewond

Een Oekraïense soldaat is gisteren gewond geraakt bij een van in totaal zeventien aanvallen van de door Rusland aangestuurde rebellen op het leger. Bij tegenaanvallen zou een rebel zijn gedood en raakten er vijf gewond. De aanvallen met hoofdzakelijk granaatwerpers, zware mitrailleurs en gweren waren gericht op de legerposities bij Zolote, Svitlodarsk, Avdiivka, Marjinka, Krasnohorivka, Loehanske, Pavlopil, Hnoetove, Vodiane, Lebedinske en Sjirokine.

De soldaten bij de stad Avdiivka werden tot viermaal toe beschoten met granaatwerpers en geweren, maar later ook met 82 millimeter mortieren. Ook zouden meerdere aanvallen door de rebellen zijn gedaan op de versterkte legerposities bij Pavlopil en Sjirokine. Na middernacht was het rustig langs de frontlijn.

De separatisten in Donetsk zeggen dat gistermorgen een elektriciteitsleiding is vernield bij de beschieting van een zomerkamp aan de rand van de door hen bezette stad Jasinovata. Honderd huishoudens in vier straten zaten een tijdlang zonder stroom.

De separatisten in Loehansk melden zes aanvallen van het Oekraïense leger op hun posities bij Donetski, Kalinove, Sokolniki, Lozovoje en Logvinovo. Het leger zou daarbij mortieren, pantserwagens, granaatwerpers en geweren hebben gebruikt.

Bronnen: Unian, DAN, Lugansk Media Centre

Zus en advocaat Sentsov halen Sacharovprijs op

De meest recente foto van Oleh Sentsiv in Siberië.
De aan de Oekraïense filmmaker Oleh Sentsov toegekende Sacharovprijs voor de Vrijheid van Denken wordt op woensdag 12 december in Straatsburg namens hem in ontvangst genomen door zijn zus Natalja Kaplan en advocaat Dmitri Dinze. Dat wil zeggen: als Sentsov niet voordien al wordt vrijgelaten door de Russische autoriteiten.

Kaplan gaat daar vooralsnog niet van uit. ''Al zou het het natuurlijk fijn zijn dat hij zelf de prijs in ontvangst kon nemen." Aan de gisteren door het Europese Parlement toegekende Sacharovprijs is ook een geldbedrag van 50.000 euro verbonden. ''Dat geld gaan we waarschijnlijk op een bankrekening zetten voor als hij vrij komt, of anders wordt het aan zijn kinderen gegeven.''

Oleh Sentsov zit een gevangenisstraf uit van twintig jaar in Siberië, officieel omdat hij aanslagen zou hebben voorbereid op de door Rusland geannexeerde Krim, maar algemeen wordt aangenomen dat hij wordt gestraft voor zijn kritiek op de annexatie. Sentsov beëindigde bijna twee weken geleden onder druk van de Russische gevangenisdirectie een 145 dagen durende hongerstaking waarmee hij de vrijlating van 64 politieke gevangenen uit Oekraïne wilde afdwingen.

President Petro Porosjenko reageerde gisteren opgetogen over de toekenning van de Sacharovprijs aan Sentsov. ''Het zal zijn vrijlating bespoedigen'', meende hij. Minister Pavlo Klimkin van Buitenlandse Zaken vindt dat Sentsov ''voor Rusland is wat Sacharov voor de Sovjet-Unie was'', namelijk een dissident die werd verbannen naar Siberië om zijn kritische houding wat wereldwijd de aandacht trok.

Bronnen: Unian, 112.ua, Interfax

IMF vindt dat het met Oekraïne goede kant op gaat

Het gaat de goede kant op, constateert Goesta Ljungman, de vertegenwoordiger van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) in Oekraïne. Tegelijkertijd waarschuwt hij er voor dat de eenmaal ingeslagen weg naar marcro-economische stabiliteit moet worden voortgezet om voor economische groei en toenemende welvaart in Oekraïne te zorgen.

Die waarschuwing is op z'n plaats, met de presidents- en parlementsverkiezingen in 2019. Een recente peiling toont aan dat 54 procent van de Oekraïners ontevreden is over de bemoeienis van het IMF met hun land. Een populistische politica als Joelia Timosjenko pleitte er eerder deze week dan ook al voor om afscheid te nemen van het IMF. En van de 23,5 procent prijsverhoging van het aardgas voor de huishoudens per 1 november, zoals de regering met het IMF overeen is gekomen.

Toch blijft Ljungman optimistisch. Terugkijkend: ''De afgelopen vier jaar heeft laten zien dat het land goed op weg is met het rechttrekken van de economische onbalans, de Nationale Bank richt zich op het terugbrengen van de inflatie en de overheidsschuld neemt af.

Het IMF kwam vorige week met Oekraïne een nieuwe regeling overeen, een stand-by akkoord waarmee in de komende veertien maanden tot 3,4 miljard euro geleend kan worden. Met deze garantie kan Oekraïne ook tot zo'n 7 miljard euro aan andere leningen binnen halen bij onder meer de Wereldbank en de Europese Unie.

Zonder de nieuwe overeenkomst met het IMF zou Oekraïne bankroet zijn gegaan, verklaarde premier Volodimir Hrojsman eerder, aangezien er dit jaar nog voor miljarden aan leningen moet worden afgelost en rente verschuldigd is over nog lopende leningen.

Bron: Unian

donderdag 25 oktober 2018

Hongaren in Roemenië klagen Oekraïne aan

Het wordt hoe langer hoe gekker met het conflict dat Hongarije aan het uitvechten is met Oekraïne. Etnische Hongaren in Roemenië beschuldigen Oekraïne nu van het onderdrukken en vervolgen van etnische Hongaren in Transkarpatië en ze hebben de Verenigde Naties gevraagd om in te grijpen. In een gezamenlijke verklaring doen de politieke partijen en organisaties van etnische Hongaren in Roemenië een beroep op artikel 2 van het VN-verdrag inzake de uitbanning van alle vormen van rassendiscriminatie.

''Wij vragen u om Oekraïne te waarschuwen'', valt in de verklaring te lezen. De Democratische Alliantie van Hongaren in Roemenië, de Hongaarse Volkspartij van Transsylvanië, de Hongaarse Burgerunie (Fidesz, van president Viktor Orbán) en de Szekler Nationale raad kwamen gisteren bijeen in de Roemeense stad Cluj-Napoca.

Bron: Unian

Rebellen vallen veertien maal aan, soldaat gewond

De door Rusland aangestuurde rebellen hebben het leger gisteren veertien maal aangevallen. Bij één van die aanvallen raakte een Oekraïense soldaat gewond. Bij tegenaanvallen werden drie rebellen gedood. De rebellen beschoten legerposities bij Marjinka, Vilni, Katerinivka, Novoloehanske, Kamjanka Piski, Taramtsjoek, Pavlopil, Hnoetove en Vodiane.

Dat gebeurde doorgaans met granaatwerpers, zware mitrailleurs en geweren, maar bij Vodiane werd ook met 120 millimeter mortieren en bij Pavlopil en Hnoetove met 82 millimeter mortieren. Na middernacht waren er al weer drie aanvallen op soldaten bij Hnoetove, Avdiivka en Krasnohorivka.

De rebellen in Loehansk melden drie aanvallen van het Oekraïense leger op hun posities bij Goloebovske, Dolgoje en Lozovje. Daarbij zouden 82 en 120 millimeter mortieren, granaatwerpers en antitankraketten zijn gebruikt.

Bronnen: Unian, Lugansk Media Centre

Sacharovprijs gaat naar filmmaker Oleh Sentsov

Oleh Sentsov tijdens zijn rechtszaak.
Het Europese Parlement heeft de Sacharovprijs voor de vrijheid van denken toegekend aan de Oekraïense filmmaker Oleh Sentsov. Hij was een van de drie genomineerden; de andere twee waren de Marokkaanse actievoerder Nasser Zefzafi en elf organisaties die vluchtelingen helpen die op de Middellandse Zee in problemen komen. Sentsov zit een gevangenisstraf uit van twintig jaar in Rusland omdat hij aanslagen op de Krim zou hebben voorbereid, wat algemeen wordt gezien als een politieke veroordeling. Anderhalve week geleden beëindigde hij een hongerstaking van 145 dagen waarmee hij de vrijlating eiste van 64 Oekraïners die om politieke redenen gevangen zitten in Rusland.

De uitreiking van de Sacharovprijs is is op 12 december in Straatsburg. De prijs werd in 1988 ingesteld door het Europese Parlement om personen en organisaties te eren die zich inzetten voor de mensenrechten en de vrijheid van meningsuiting. Nelson Mandela kreeg de prijs als eerste, vorig jaar ging de Sacharovprijs naar de democratische oppositie in Venezuela.

Bron: RFE/RL

Hongarije legt eisenpakket maar weer eens uit

Hongarije houdt sinds februari van dit jaar tegen dat de gezamenlijke commissie van Oekraïne en de NAVO bijeen komt en heeft ook laten weten tegen gesprekken met Oekraïne te zijn over een toekomstig lidmaatschap van zowel de NAVO als de Europese Unie. En daar komt pas verandering in als het buurland de etnische Hongaren in Transkarpatië niet langer oplegt dat het Oekraïens de voertaal dient te zijn op hun scholen.

''Deze opstelling is zonneklaar'', verklaarde de Hongaarse minister Peter Szijarto van Buitenlandse Zaken gisteren tijdens het Warsaw Security Forum tegenover journalisten. Hij voegde er aan toe dat de door Oekraïne voorgestelde overgangsperiode tenminste tot 2023 moet duren, terwijl privéscholen vrijgesteld dienen te worden van de verplichting om het Oekraïens als voertaal te gebruiken. Ook moeten de Oekraïense autoriteiten van Szijarto een directe dialoog aan gaan met de Hongaarse gemeenschap in Transkarpatië.

''Als aan al die voorwaarden is voldaan, dan heffen wij met alle plezier het door ons opgelegde veto weer op'', aldus Szijarto.

Bron: Interfax

Europees Parlement stemt over motie Zee van Azov

Het Europese Parlement stemt vandaag over een motie waarin wordt opgeroepen tot meer economische sancties tegen Rusland, mocht het op de Zee van Azov uit de hand gaan lopen. Ook wordt de brug over de Straat van Kertsj als illegaal aangemerkt en wordt het besluit van de Europese Commissie verwelkomd om de zes Europese bedrijven te straffen die mee hebben geholpen bij de aanleg van de brug naar het Russische vasteland.

Dinsdag besprak het Europese Parlement al wat er gaande is in de Zee van Azov. Buitenlandchef Federica Mogherini van de Europese Commissie sprak toen haar bezorgdheid uit over de steeds nadrukkelijkere aanwezigheid van de Russische marine in de Zee van Azov die tot de gedeelde territoriale wateren behoort van Oekraïne en Rusland.

De Russische kustwacht heeft volgens Mogherini al meer dan 200 vrachtschepen met een Oekraïense haven als bestemming tot stoppen gedwongen voor een 'inspectie'. Mogherini waarschuwde ook voor een nieuwe oorlog in het Zwarte Zeegebied, in de 'voortuin' van Europa.

Bron: Unian

Helft Oekraïners ontevreden over invloed IMF

Iets meer dan de helft van de Oekraïners (53,5 procent) is ontevreden over de eisen die het Internationaal Monetair Fonds (IMF) aan hun land stelt voor het verlenen van financiële hulp. Dat blijkt uit een opiniepeiling van de stichting voor Democratische Initiatieven Ilko Koetsjeriv en het onderzoeksbureau KIIS.

Die ontevredenheid zal alles te maken hebben met de prijsverhogingen voor aardgas die de regering op last van het IMF heeft moeten doorvoeren. Ook op 1 november gaat de gasprijs voor de huishoudens nog weer met 23,5 procent omhoog en het einde lijkt niet in zicht. Ook heeft de Oekraïense regering alle mogelijke moeite moeten doen om verhoging van de pensioenleeftijd te voorkomen.

De peiling was niet op deze onderwerpen gericht, wel om te onderzoeken in hoeverre de Oekraïners vinden dat het buitenland invloed heeft op de gang van zaken in eigen land. Dan blijkt dat 71,7 procent vindt dat het buitenland inderdaad invloed heeft. Van hen vindt een kwart (25,5 procent) dat die invloed doorslaggevend is en 46,2 procent meent dat die aanzienlijk is. Er zijn echter ook nog heel wat Oekraïners (13,9 procent) die blij zijn met de invloed van buitenaf, bijvoorbeeld omdat daarmee noodzakelijke hervormingen worden afgedwongen.

De meeste buitenlandse invloed komt van de Verenigde Staten, meent 53,8 procent. De Europese Unie volgt daarna met 46,1 procent en Rusland met 39,4 procent. Van de deelnemers aan de peiling noemt 29,4 procent het IMF, terwijl de Verenigde Naties, de OVSE en de Raad van Europa door 6,4 procent wordt genoemd. Multinationals worden tenslotte door 2,2 procent genoemd als invloedrijk in Oekraïne.

Bron: Ukrainian News Agency

woensdag 24 oktober 2018

Oekraïne-quota: ook de gedrukte media moeten er straks aan geloven

De verplichting om voor een belangrijk deel in de Oekraïense taal uit te zenden bestond al voor radio en televisie, maar lijken ook de gedrukte media aan de beurt te zijn. Het zou een sympathieke maatregel zijn als het er alleen om gaat om het Russisch in te ruilen voor Oekraïens, maar ook volledig Engelstalige media als de Kyiv Post Business Ukraine, Lviv Today, de Odessa Review, What’s On, Ukrainian Weekly, Euromaidan Press en UkraineWorld worden er zwaar door getroffen.

Hun lezers zitten niet op publicaties in de Oekraïense taal te wachten, omdat ze die taal niet of onvoldoende machtig zijn. Voorzitter Viktoria Sjoemar van de parlementscommissie voor Persvrijheid en Mediabeleid meent intussen dat het zo'n vaart niet zal lopen. Voor gedrukte media in één van de talen van de Europese Unie, dus ook in het Engels, zal volgens haar nog een uitzondering worden gemaakt. ''We moeten het juist waarderen dat onze kinderen, wetenschappers, eigenlijk iedereen de kans krijgt om in het Engels, Duits of Frans geschreven media te lezen.

Het parlement heeft een wetsvoorstel om verplichte quota in te voeren voor de gedrukte media in eerste lezing aangenomen. Nu kunnen er wijzigingsvoorstellen worden ingediend waarna het wetsvoorstel aan een tweede, definitieve stemming wordt onderworpen. Of het hele voorstel gaat weer van tafel. Daar hopen de ondertekenaars van een open brief aan het parlement natuurlijk op. Wie het met ze eens is kan hier de brief lezen én ondertekenen.

Sjoemar zegt dat de invoering van de quota voor radio en televisie al veel goeds heeft opgeleverd. Het heeft Oekraïense televisiemakers meer werk opgeleverd omdat programma's in het Oekraïens gemaakt moeten worden of nagesynchroniseerd. Ook voor componisten en zangers is er het nodige te doen.

De gedrukte media zijn echter nog voor een belangrijk deel Russischtalig. Sjoemar meent dat een overgangsperiode van twee jaar voldoende moet zijn om daar stapsgewijs verandering in aan te brengen, zonder dat er mensen op straat komen te staan. De politica ziet het zo: 25 procent Oekraïens in het eerste jaar, 35 procent in het tweede jaar en daarna 50 procent.

Bron: Unian

Extreem-rechtse C14 valt weer Roma aan in Kyiv

De extreem-rechtse beweging C14 heeft gisteravond laat Roma-zigeuners aangevallen op het centraal station in de hoofdstad Kyiv. Met trots wordt de aanval gemeld met foto's en video's. ''We gaan op dievenjacht'', meldt Serhi Bondar, die niet alleen deel uitmaakt van C14 maar ook van een door de lokale overheid erkende burgerwacht. Een andere aanhanger van deze neonazi beweging meldt vol trots dat het een ''opschoonactie'' is geweest.

C14 heeft het geregeld voorzien op Roma, maar mishandelt ook journalisten, homoseksuelen, advocaten en buitenlanders. Doorgaans komen de aanvallers er mee weg, want politie en justitie doen weinig moeite om ze op te sporen en te berechten. Slechts in een enkel geval is sprake van een veroordeling, zoals na de eerste grote aanval op een tentenkamp van Roma in het natuurreservaat Lisa Hora. Daarvoor werd een aanvaller tot twee maanden celstraf veroordeeld.

Bron: 112.ua

Directe treinverbinding Kyiv-Borispil eerder gereed

Deze Pesa-trein gaat er straks rijden.
De directe, snelle treinverbinding vanuit het centrum van Kyiv naar de internationale luchthaven Borispil is eind november waarschijnlijk al gereed, aldus minister Volodimir Omeljan van Infrastructuur. Uitgangspunt was dat de eerste treinen in de loop van december zouden gaan rijden, maar de werkzaamheden zijn vlotter verlopen dan verwacht.

Ook de aanlegkosten vallen mee: niet de begrote 800 miljoen, maar 600 miljoen hrivna (18,6 miljoen euro). De door het Poolse bedrij Pesa gebouwde treinstellen doen er straks zo'n 35 minuten over om Borispil te bereiken vanuit het centrum van de hoofdstad.

Bron: Business Week

Rebellen vallen negenmaal aan, soldaat gedood

Een Oekraïense soldaat is gisteren gedood bij één van de negen aanvallen van de door Rusland aangestuurde rebellen op het leger. Bij tegenaanvallen werd een rebel gedood en raakten vier rebellen gewond. De aanvallen met granaatwerpers, zware mitrailleurs en geweren richtten zich op de soldaten bij Avdiivka, Marjinka, Stanitsja Loehanska, Starohnativka, Pavlopil, Vodiane en Hnoetove. Met 82 millimeter mortieren werd geschoten op de versterkte legerposities bij Avdiivka.

De separatisten in Loehansk maken melding van drie aanvallen door het Oekraïense leger dat met 82 millimeter mortieren geschoten zou hebben op hun posities bij Donetski, Kalinove en Zhelobok. Ook zou het leger pantserwagens tegen de rebellen hebben ingezet.

Bronnen: Unian, Lugansk Media Centre

Econoom verwacht dat 2021 het omslagjaar wordt

De econoom Pavlo Koechta verwacht dat 2021 het omslagjaar wordt voor de Oekraïense economie met daarna groeicijfers van 4 procent of zelfs meer. ''2018 is een jaar vol onzekerheden voor investeerders en het bedrijfsleven. Het is nu al wel duidelijk dat de economische groei volgend jaar iets afzwakt door twee belangrijke verkiezingen. Als de politieke situatie in het land eenmaal gestabiliseerd is, kan 2020 weer een voorspoedig jaar worden voor de economie. Alles wijst daarop'', aldus de vicevoorzitter van de Adviesgroep voor Strategische Hervormingen in een interview met de nieuwssite Obozrevatel.

In het tweede kwartaal van dit jaar groeide de economie met 3,8 procent. Volgens Koechta is 4 procent minimaal wat Oekraïne nodig heeft weer aansluiting te vinden bij andere Oost-Europese landen. ''Er is nu sprake van een flink gat, omdat andere landen aan het begin van de jaren '90 al hervormingen hebben doorgevoerd, terwijl wij 25 jaar stil hebben gestaan.''

Het jaar 2019 is niet alleen cruciaal vanwege de presidents- en parlementsverkiezingen, maar ook omdat er dan een piek is in het aflossen van de buitenlandse schulden. Dat geldt overigens ook voor 2020. ''Die terugbetalingen brengen risico's met zich mee, want macro-economische onzekerheid kan leiden tot teruglopende investeringen en economische groei. Vanaf 2021 hoeven minder leningen worden terugbetaald en kan de economie groeien als we niet opnieuw bedragen hoeven te lenen.''

Bron: Unian

Vijf miljoen illegale wapens in omloop in Oekraïne

Er zijn minstens 7 miljoen wapens in omloop in Oekraïne, voor het merendeel ongeregistreerd. Volgens voorzitter Georgi Oetsjajkin van de Federatie van Wapenbezitters zijn namelijk 5 miljoen wapens illegaal bezit, want nergens officieel geregistreerd. Ruim 2 miljoen wapens zijn weleens geregistreerd, maar dat wil niet zeggen dat ze nog altijd in handen zijn van degene die de registratie op zijn naam heeft staan.

Oetsjakin wees er in de talkshow Pulse op tv-zender 112 op dat zijn organisatie andere cijfers hanteert dan het ministerie van Binnenlandse Zaken. Het ministerie heeft het over 2 miljoen geregistreerde wapens, terwijl Oetsjakin het over 2,5 miljoen heeft. Het gaat om minstens 300.000 geweren.

In de afgelopen vier jaar zijn al 8,6 miljoen wapens, handgranaten, munitie en explosieven in beslag genomen. Het gaat vooral om spullen die door soldaten mee zijn genomen als vanaf het front in Oost-Oekraïne terugkeerden naar huis.

Bron: 112.ua