woensdag 5 juli 2017

Verdachten MH17 worden in Nederland berecht

De verdachten van het neerhalen van vlucht MH17 zullen door een Nederlandse rechtbank worden berecht, onder de Nederlandse wet. Dat hebben de vijf landen van het Joint Investigation Team (JIT) besloten, die samenwerken in het strafrechtelijk onderzoek.

Er waren verschillende mogelijkheden om de verdachten te vervolgen. Zo lag de optie op tafel om een speciale internationale rechtbank van de vijf landen op te richten. Dat was ingewikkeld, omdat de rechtssystemen van de landen van elkaar verschillen. De oprichting van een tribunaal van de Verenigde Naties viel af toen dat twee jaar geleden werd geblokkeerd door Rusland in de VN-Veiligheidsraad.

Nu hebben de betrokken landen Nederland, Australië, België, Oekraïne en Maleisië dus besloten om de daders te berechten in Nederland. De andere landen hebben gezegd volledig vertrouwen te hebben in het Nederlandse rechtssysteem. Toenmalig minister Van der Steur van Veiligheid en Justitie zei vorig jaar al rekening te houden met vervolging in Nederland. Er worden daarom al langer voorbereidingen voor getroffen.

De Oekraïense president Petro Porosjenko heeft positief gereageerd op het besluit. ''Ik heb alle vertrouwen in de Nederlandse justitie'', schrijft hij op zijn Facebookpagina. Porosjenko voegde er aan toe dat de Oekraïense regering alles in het werk zal stellen om Nederland te helpen bij het vinden en berechten van de daders van het neerhalen van vlucht MH17.

Bronnen: NOS, Ukrinform

Geen opmerkingen:

Een reactie posten