vrijdag 12 juli 2024

Zelenski vindt Orbán ongeschikt als bemiddelaar

De Oekraïense president Volodimir Zelenski zegt geen idee te hebben waar Viktor Orbán mee bezig is. De Hongaarse premier bracht hem begin vorige week een bezoek, ging daarna door naar Moskou en Peking. Gisteren sprak Orbán in Washington bovendien met de Amerikaanse presidentskandidaat Trump. Hij schurkt ook tegen de Turkse president Recep Tayyip Erdogan aan die al diverse bemiddelingspogingen heeft ondernomen tussen Rusland en Oekraïne.

'Het is nog maar de vraag waar Orbán morgen naartoe gaat. Ik weet het niet. Misschien komt hij wel weer naar Oekraïne', grapte Zelenksi op een persconferentie die hij samen gaf met secretaris-generaal Jens Stoltenberg van de NAVO. Om serieus te vervolgen: 'Niet alle leiders kunnen bemiddelen. Dan moet je wel wat in je mars hebben.' Zelenski gaf eerder al te kennen dat Orbán het niet in zich heeft om een vredesakkoord tot stand te brengen.'

Hongarije heeft sinds 1 juli voor een half jaar het voorzitterschap van de Europese Unie. Meteen begon premier Orbán hoofdsteden af te reizen, waarbij van alle kanten werd gewaarschuwd dat hij geen mandaat heeft om te onderhandelen over de oorlog in Oekraïne. 

Orbán vindt zelf dat hij de enige is die goede contacten onderhoudt met Vladimir Poetin en dat hij daarom de juiste man is om te bemiddelen. Onder meer de Financial Times bericht over strafmaatregelen tegen de Hongaarse premier. Overwogen zou worden om door Hongarije opgezette overlegrondes op ministerieel niveau te boycotten of om Orbán zelf aan banden te leggen.

Bron: European Pravda, foto: website president

Geen opmerkingen: